Kanadski automobil od konoplje vozi 90 km na sat

Dodajte komentar

U Kanadi se odavno otvoreno podupire uzgoj industrijske konoplje. Zato nimalo nije čudno da je upravo u toj zemlji proizveden potpuno funkcionalan automobil napravljen od konoplje. Taj električni automobil proizvela je kanadska kompanije Motive Industries u saradnji s nekoliko drugih kompanija poput TM4 Electrodynamic Systems koja je osigurala električni motor.

Fordov pokušaj
Kestrel, kako je nazvan taj kompaktni automobil, može, osim vozača, primiti još troje putnika, a kreće se brzinom od 90 kilometara na sat, dok će se zavisno od vrste baterije puniti u rasponu od 40 do 160 pređenih kilometara. Karoserija kanadskog automobila izrađena je od materijala na bazi konoplje, koja je otporna na udarce, a prototip je čak prošao i crash test, i za razliku od čelika materijal od konoplje vraća se u prvobitnu formu.

Automobil je dio projekta Eve, kojeg su pokrenuli Motive i Toronto Electric, a riječ je zapravo o saradnji raznih kanadskih kompanija koje su udružile svoje znanje i vještine kako bi stvorile ekološka električna vozila.

Cijena ekološkog četverosjeda iznosi oko 2500 funti (oko 3100 eura) što je više nego povoljna cijena, pri čemu treba imati na umu činjenicu da je konoplja vrlo laka za uzgoj. Nije to prvi put u istoriji autoindustrije da se pokušao proizvesti automobil napravljen od konoplje. Najpoznatiji poduhvat dogodio se još 1941. kada je slavni Henry Ford predstavio svoj novi model proizveden od konopljinih vlakana koji je bio za trećinu lakši od usporedivog metalnog modela.

Bez oštećenja
Sam Ford je na konferenciji za novinare zamahnuo sjekirom na automobil kako bi svima dokazao snagu i čvrstinu tog materijala. Pokazalo se da to vozilo može izdržati i do deset puta snažniji udarac od metalnog, bez vidljivih oštećenja. Uprkos dokazanoj kvalitetu Fordovog automobila tehnologija proizvodnje vozila od konoplje nije nikada doživjela masovnu proizvodnju jer su očito prevladali interesi proizvođača tradicionalnih, metalnih materijala

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *