Evropske berze u minusu četvrti dan zaredom

Dodajte komentar

Na evropskim su berzama u četvrtak ujutro cijene akcija pale, četvrti dan zaredom, jer su zbog pada cijena nafte i sirovina pod pritiskom energetski i rudarski sektor.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih evropskih akcija bio je u 9,30 sati u minusu 0,1 odsto, na 1.355 bodova, nakon što je juče oslabio treći dan zaredom, za 0,4 odsto. Od početka sedmice taj je indeks izgubio 3,5 odsto.

Londonski FTSE, pariški CAC i frankfurtski DAX indeks bili su u 9,30 sati na gubitku oko 0,1 odsto.

Na evropskim tržištima jutros vlada nesigurnost jer su juče na Wall Streetu cijene akcija pale više od 1,5 odsto, što je njihov najveći dnevni pad od polovine oktobra. Nakon sedam nedelja neprestanog rasta i dosezanja rekordnih nivoa, u posljednja tri dana S&P 500 indeks potonuo je 2,4 odsto.

To je ponajviše posljedica pada cijena nafte, zbog čega se energetski sektor nalazi pod snažnim pritiskom.

Juče je cijena nafte na londonskom tržištu potonula na novi najniži nivo u pet godina od 63,56 dolara po barelu, nakon što je Saudijska Arabija poručila da ne namjerava smanjiti proizvodnju, a OPEC smanjio procjenu potražnje za naftom u 2015. godini na najniži nivo u više od deset godina.

Jutros je, pak, cijena nafte u Londonu porasla 0,8 odsto, na 64,75 dolara po barelu. No, to nije umirilo ulagače jer niske nivoe cijena nafte ukazuju na slabljenje potražnje zbog usporavanja rasta najvećih svjetskih ekonomija, kao što su Kina i evrozona, dok je Japan u recesiji.

Cijena akcije Seadrilla pala je jutros više od 2 odsto, dok je akcija PGS-a pojeftinila 1,3 odsto.

I dok tržišta podržava nada ulagača u nove podsticajne mjere centralnih banaka, postavlja se pitanje koliko će potrajati slabost potražnje dok popustljiva monetarna politika ne daje rezultate. A to otvara pitanje održivosti cijena akcija na sadašnjim nivoima.

„Ova nervoza na tržištima pokazuje da su cijene akcija dostigle trenutni vrhunac, što najavljuje njihovo klizanje“, navode analitičari Barclays banke u bilješci klijentima.

I na azijskim su berzama cijene akcija danas pale, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, u 9,30 sati bio u minusu 0,7 odsto.

Na Tokijskoj je berzi, pak, Nikkei indeks jutros skliznuo 0,9 odsto, na 17.257 bodova, novi najniži nivo u dvije sedmice, jer je zbog slabih ekonomskih pokazatelja, jačanja jena i pada cijena nafte splasnula sklonost ulagača prema rizičnim investicijama.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *