Dva rješenja za upravljanje Elektroprivredom Crne Gore

Dodajte komentar

Predstavnici italijanske kompanije A2A i Vlade Crne Gore imaju danas važnu telefonsku konferenciju na kojoj očekuju da će donijeti odluku o tome da li će imati podijeljeni menadžment u Elektroprivredi EPCG ili će Italijani dobiti pravo upravljanja EPCG-om još pet godina, sa indikatorima koje će trebati da ispuni, saznaje Pobjeda.

Prema pisanju ovog medija delegacije ova dva akcionara EPCG imaju sve češće telefonske konferencije, kako se bliži kraj godine, kad konačno moraju da ugovore novi oblik saradnje.

Glavni kamen spoticanja je gradnja drugog bloka Termoelektrane u Pljevljima. EPCG bi trebalo da bude investitor projekta za koji se takmiče kineska kompanija Hubei Power i Škoda Praha, po cijeni od 277, odnosno 356 miliona eura.

Otpor A2A tom projektu baziran je na dvije činjenice. Jedna je da italijanska kompanija, ko ja je prije pet godina uložila u kupovinu 42 odsto akcija EPCG-a 430 miliona eura, nije povratila ni centa.

Drugi faktor otpora Italijana je što je odbijen njihov prijedlog da se Elektroprivredi dug KAP-a od 44 miliona eura za struju prebije preko plaćanja PDV-a. Taj je prijedlog naišao na ogroman otpor političkog i civilnog sektora, KAP je prodat za 28 miliona eura, od kojih EPCG neće opet vidjeti ni centa, tako da je prošlogodišnji pozitivan poslovni rezultat te kompanije anuliran i izostale su dividende.

Početna pozicija A2A bila je, prema informacijama Pobjede, da će se protiviti izgradnji drugog bloka, ukoliko investitor bude EPCG.

Delegacija Vlade u pregovorima, koju predvodi premijer Milo Đukanović, čini sve da Italijane ubijedi da odustanu od takve odluke.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *