Bašovićeva smijenjena, Fiesta je još tajna

Dodajte komentar

Brankica Bašović nije više direktorka Atlas Investa (bivšeg Fin investa), jedne od glavnih kompanija Atlas grupacije Duška Knežević. Do promjene je došlo nakon što je nedavno Knežević formirao Investicioni komitet sa ciljem da se unaprijedi poslovanje grupe.

Nju je zamijenio Vladimir Čvorović, koji je član Kneževićevog Komiteta.

Kneževićeva grupa je duže vrijeme u ozbiljnim finansijskim problemima, a pojedine firme i projekte pred bankrotom preuzimaju poslovni partneri.

Bašovićeva je kazala “Vijestima” da je trenutno na godišnjem odmoru, a da je promjena na čelu Atlas investa donijeta u okviru grupe.

“Tu nema ništa spektakularno. Dugo sam obavljala funkciju direktora. To je sve dogovoreno na nivou grupe”, kazala je kratko Bašovićeva.

Ona je godinama bila jedna od najpovjerljivijih ljudi Kneževića i upućena u poslovne veze kontroverzne firme Fiesta Investments LTD registrovane na Mauricijusu, koju su još prije dvije godine američki istražitelji optužili kao učesnika u korupciji prilikom privatizacije Telekoma Crne Gore.

Fiesta Investments, prema podacima iz centralnog registra, registrovana je u Port Luisu u Republici Mauricijus i pominje se od 26. aprila 2007, kao drugi osnivač firme Attika Land Podgorica. Navedena firma gazduje budvanskim firmama Mogren Garden i Mogren Hil koje u stvari predstavljaju dva velika projekta Atlasa u zaleđu plaže Mogren.

Prvi formalni osnivač i direktor Attike Land bila je upravo Brankica Bašović. U prvoj polovini 2007. kao drugi osnivač Attike Land pojavljuje se of-šor firma Fiesta Investments sa Maurici jusa. Bašovićeva je ostala di rektorka Attike i nakon treće promjene imena osnivača iste firme 11. decembra 2007. godine kada Fiestu zamjenjuje nova firma “Ridley Park” Podgorica. Bašovićeva je na mjestu izvršnog direktora Attike Land bila sve do 7. februara 2008. godine.

Fiesta Investment Ltd, prije nekoliko godina vezivala se i za posredovanje u emitovanju satelitskog programa Televizije Crne Gore. Emitovanje je najprije koštalo oko 800.000 godišnje, a potom oko 600.000 eura. Najprije je taj trošak pokrivan inostranom donacijom, ali je zatim do transformacije u Javni servis taj posao za TVCG, preko Fieste ugovarala i plaćala Vlada.

Iz Atlas grupe su prije dvije godine negirali bilo kakvu vezu sa ovom firmom uz napomenu “da ni Atlas Grupa, niti njen vlasnik ili bilo koja kompanija u vlasništvu Atlas grupe, nije vlasnik kompanije Fiesta investments sa Mauricijusa”.

Dobro upućeni izvor “Vijesti” iz Atlas grupe tvrdi da je malo vjerovatno da će Bašovićeva javno progovoriti o poslovima Fieste, budući da je njena kćerka Biljana Bašović, jedna od direktorica druge firme iz Atlas grupacijeGlobal Carbon. Ovu firmu je osnovala druga Kneževićeva banka Invest banka Montenegro.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *