UniCredit uzima novi kredit na predstojećoj ECB-ovoj aukciji

Dodajte komentar
Italijanska banka UniCredit planira na drugoj aukciji povoljnih kredita koju će održati Evropska centralna banka (ECB) uzeti kredit od dvije do dvije i po milijarde eura, kazao je u utorak izvršni direktor Federico Ghizzoni.

ECB je uveo program povoljnih dugoročnih kredita, takozvanu ciljanu operaciju dugoročnog refinansiranja (TLTRO), u okviru paketa poticajnih mjera kojima želi podstaći banke na kreditiranje realne ekonomije u eurozoni.
Time centralna monetarna institucija želi poduprijeti slabašan gospodarski rast u zoni primjene jedinstvene evropske valute.

Prva je aukcija sredinom septembra naišla na prilično mlak odjek, uz 255 banaka koje su uzele ukupno 82,60 milijardi eura kredita. Ukupno im je stavljeno na raspolaganje 400 milijardi eura, uz rok za vraćanje od četiri godine i godišnju kamatu od 0,15 posto.

UniCredit, najveća italijanska banka po imovioni, uzeo je na toj aukciji kredit od 7,75 milijardi eura, maksimalni iznos koji mu je stavljen na raspolaganje u Italiji, napominje Reuters.

Druga aukcija kredita u sklopu TLTRO-a biće održana u četvrtak.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *