“Sankcije odnijele Rusiji milijarde dolara”

Dodajte komentar

Zbog zapadnih sankcija uvedenih Moskvi privreda Rusije je izgubila više milijardi dolara, dok je evropska privreda ove godine izgubila 40 milijardi dolara, izjavio je ruski premijer Dmitrij Medvedev.

“Niko nikada nije potcijenio štetu uzrokovanu sankcijama koje su rusku privredu koštale više milijardi dolara”, rekao je Medvedev i dodao da je evropska privreda ove godine izgubila 40, a naredne godine joj prijeti gubitak od 50 milijardi dolara.

U intervjuu za pet ruskih televizijskih stanica, koji prenosi ruska novinska agencija Tas, Medvedev se osvrnuo i na dramatičan pad rublje, koji je, kako je rekao, izuzetno nepovoljan za rusku privredu na duži rok.

“Gledano na duži rok, očigledno je da je dramatično slabljenje rublje nepovoljno po našu ekonomiju. Na kurs rublje utiče čitav niz faktora, a prije svega cijena nafte. Svetske cene nafte su gotovo prepolovljene i to može uticati na rublju”, naveo je Medvedev.

Ruski premijer je govorio i ovogodišnjem privrednom razvoju Rusije, naglašavajući da je budžetski sistem njegove zemlje i dalje uravnotežen.

“Rezultati za ovu godinu su kontroverzni, ali mi smo ipak uspjeli da osiguramo rezultate koje smo željeli, a to je uravnotežen budžetski sistem”, izjavio je Medvedev.

“Ruska vlada bi mogla da revidira budžet za 2015. godinu usljed nepovoljnog spoljnog i unutrašnjeg ekonomskog razvoja. Ukoliko se ekonomski uslovi značajno promijene, moraćemo da revidiramo scenarije za socijalni i ekonomski razvoj i konačno da donesemo odluku o budžetu”, zaključio je Medvedev.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *