Mercator predviđa plus od 60 miliona eura, u Crnoj Gori na istom nivou

Dodajte komentar

Nakon više godina u kojima je poslovao s gubitkom trgovački lanac Mercator u 2015. će poslovati pozitivno i ostvariti 60 miliona eura dobiti, predviđa poslovni plan kompanije za iduću godinu koji je prihvatio nadzorni odbor.

Ambiciozni plan predviđa da će Mercator u 2015. godini imati 2,85 milijarde eura prihoda od prodaje, što je skoro sedam posto više od prihoda predviđenih u ovoj godini. Planiran je i gotovinski tok iz poslovanja (ebitda) u iznosu 182 miliona eura, što je 65 posto više od ovogodišnjeg plana te 60 miliona eura dobiti.

Prošlu 2013. godinu Mercator je završio sa 2,8 milijardi eura prihoda od prodaje i gubitkom od 26,8 miliona eura.

Nadzorni odbor ocijenio je da se poboljšani planovi poslovanja u idućoj godini temelje na postignutom dogovoru s bankama o refinansiranju Mercatorova duga, na započetoj optimizaciji poslovanja, ali i na sinergiji nastaloj nakon racionalizacije i spajanja trgovačkih mreža u regiji u okviru koncerna Agrokor koji je ove godine preuzeo Mercator.

Tako iduće godine na slovenačkom tržištu Mercator predviđa povećanje prihoda za tri posto, a u Srbiji za 71,3 posto jer je na tom tržištu Mercator preuzeo prodavnice iz Agrokorovog sistema, dok se na tržištu Crne Gore planira prihod jednak ovogodišnjem.

Na tržištima Hrvatske i BiH Mercator će imati bitno smanjene prihode jer je dogovorom u okviru Agrokora Mercatorove trgovine preuzeo Konzum.

Poslovni plan Mercatora za 2015. predviđa investicije u visini 99,5 miliona eura, što je tri puta više nego ove godine, a najviše će se ulagati u obnovu manjih trgovačkih centara u Sloveniji.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *