Do 2024. će nam trebati 35 posto više energije

Dodajte komentar

Potrebe za energijom u 2040. godini povećaće se za 35 posto, nafta će ostati energent broj jedan, zemni gas će biti korišten u većoj mjeri, navodi se u ExxonMobilovoj analizi “Energetska perspektiva 2015: Pogled na 2040”.

Ovakva očekivanja ExxonMobile temelji na rastućim ekonomijama pojedinih zemalja, kao i na očekivanju da će svjetska populacija 2040. godine dodatno porasti za dvije milijarde. Pretpostavlja se da će se potrebe za naftom tada povećati za 30 posto, a sama nafta tada će podmirivati tri četvrtine svjetskih potreba za energijom. Izvoz nafte zemalja Sjeverne Amerike će biti veći nego izvoz Rusije i područja kaspijskog bazena.

Za Azijsko-pacifičko područje u 2040. godini predviđa se rast uvoza nafte za 80 posto, 170 posto kada je riječ o zemnom gasu. Očekuje se da će to područje tada biti najveći uvoznik prirodnog gasa.

S obzirom da zemni gas ima najnižu emisiju ispušni gasova očekuje se da će on biti energent sa najbrže rastućom potrošnjom. Godine 2040. eksploatacija zemnog gasa povećaće se četiri puta. Tri puta veća trgovina se očekuje i pri tečnom prirodnom gasu. Osim toga 2040. korištenje zemnog gasa preći će procent korištenja uglja.

Kina i azijsko-pacifičko tržište okrenuće se nuklearnoj energiji zbog sve većeg ekonomskog rasta. U tom sektoru očekuje se rast od 75 posto. Vjetar, sunce i drugi izvori obnovljive energije 2040. godine podmirivaće 15 posto svjetskih energetskih potreba.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *