Cerar najavio tužbu zbog duga hrvatskih firmi Ljubljanskoj banci

Dodajte komentar

Predsejdnik slovenačke vlade Miro Cerar izjavio je u utorak u Opatiji da će Slovenija možda tužiti Hrvatsku ne prizna li Zagreb dug hrvatskih preduzeća prema Ljubljanskoj banci, a predsjednik hrvatske vlade Zoran Milanović uzvratio je da to nije državna stvar, nego pitanje banke i tih firmi.

Iako o toj temi premijeri nisu razgovarali na trilateralnom sastanku s austrijskim kolegom Vernerom Fejmanom, novinari su Cerara i Milanovića pitali o tom dugogodišnjem neriješenom pitanju između dviju država.

“Prema nekim ocjenama stručnjaka, potraživanja Ljubljanske banke možda su veća od duga banke štedišama i mi to vrlo intenzivno proučavamo”, rekao je Cerar na konferenciji za novinare. “Ako naši susjedi možda ne priznaju te dugove, razmišljamo u upotrebi pravnog sredstva”, dodao je.

Milanović je rekao da Ljubljanska banka ima mogućnost da taj dug utuži, ali da država za to ne može odgovarati. “Čudim se što u 25 godina to nije procesuirano. To nije stvar države”, naglasio je hrvatski premijer.

Slovenija je prema presudi Evropskog suda za ljudska prava obvezna vratiti novac bivšim štedišama, a odboru ministara Savjeta Evrope Ljubljana mora do 16. januara iduće godine predstaviti akcijski plan izvršenja te presude.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *