Slovenački izvoz ruši rekorde

Dodajte komentar

Slovenački izvoz je u trećem kvartalu porastao za 6,8 odsto, a za devet mjeseci ove godine premašio je do sada rekordnih 17 milijardi eura, uz prosječan šestoprocentni rast, prema podacima statističkog zavoda u Ljubljani.

Najpovoljniji mjesečni rezultat zabilježen je u junu, kada je ostvaren suficit u robnoj razmjeni s inostranstvom od 105,5 miliona eura, uz pokrivenost uvoza izvozom od 105,7 odsto.

U prvoj polovini godine, kako prenosi Tportal, najviše je porastao izvoz u Hrvatsku, Austriju i Njemačku. Ukupna vrijednost izvoza u prvom polugođu iznosila je 11,3 milijardi eura, uz suficit platnog bilansa od 208,5 miliona eura.

Slovenački izvoz raste uzastopno dvije godine i predstavlja glavni generator privrednog oporavka ove godine, a i ranije je Sloveniju spašavao od dublje recesije, tvrde slovenački ekonomisti.

Ima međutim i mišljenja da struktura slovenačkog izvoza nije najpovoljnija, jer on zavisi od susjednih država i tržištima u EU, gdje dolazi do pada potrošnje i stagnacije.

„Usmjeriti se na prava tržišta, to ostaje najveći izazov za slovenačka preduzeća“, izjavio je stručnjak bankarske grupe Unikredit Matteo Ferrazi za Delo.

Dobra novost kod slovenačkih preduzeća, po njegovom mišljenju je da su povećavala kvalitet svog izvoza, ali bi se morali orijentisati i na udaljenija tržišta. (Capital.ba)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *