Sedam znakova loše korporativne kulture

Dodajte komentar

Jednako mrzite svoj posao i u ponedjeljak i u petak? Strahujete od komuniciranja s kolegama? Hronično ste anksiozni i stalno ste pod stresom?

Posao koji vam se na početku činio savršenim s vremenom se može pretvoriti u noćnu moru. Možda je došlo do promjena u strukturi nadređenih ili su se odnosi među kolegama promijenili – što god da je razlog, zapeli ste na radnom mjestu na kojem se osjećate nelagodno.

Donosimo nekoliko znakova loše korporativne kulture. Neki od njih su znak za uzbunu, a za neke je potrebno vremena da ih uopšte uočimo:

Nemoralne ili ilegalne aktivnosti

Ovo svakako spada u kategoriju ‘znak za uzbunu’. Ako se u kompaniji ili na pojedinačnom nivou događaju stvari koje nisu dopustive s moralnog ili pravnog stajališta, ne morate biti dio toga. U ovakvim bi situacijama bilo najbolje da počnete da tražite novi posao.

Fizička opasnost

Ukoliko je na radnom mjestu vaš fizički integritet ugrožen, bježite glavom bez obzira. Ni jedan posao nije vrijedan rizikovanja zdravlja ili života.

Neskrivena nepravda

Sto puta smo čuli rečenicu ‘Život nije fer’. To jest činjenica, ali na radnom bi mjestu trebao postojati barem minimum poštenja. Ako se tretman radikalno razlikuje od radnika do radnika, ako drugi kradu vaše ideje ili uzimaju zasluge za vaš rad, sigurno je ste na radnom mjestu s izrazito negativnom korporativnom kulturom.

Nasilni šefovi i kolege

Seksualno uznemiravanje, rasizam, seksizam, diskriminacija na osnovu godina ili bilo kakav oblik uznemiravanja i zlostavljanja su ponašanja koja se ne smiju tolerisati. To uključuje i ponašanja kao što su bullying, zastrašivanje, nerealna očekivanja ili potpuni manjak empatije.

Disfunkcionalni odnosi

Ponekad kombinacija različitih karaktera u kancelariji može rezultirati toksičnim radnim okruženjem, tračevima, favorizovanjem pojedinaca ili neosnovanim kritikama.

Loša komunikacija

Ako uopšte ne raspolažete povratnim informacijama o vlastitom radu, ili su jako rijetke, ako vas važne informacije redovno zaobilaze, a nadređeni i kolege se ponašaju hladno i distancirano, to ne može rezultirati zdravom radnom atmosferom.

Hronična razina stresa

Neki su poslovi stresniji od drugih, ali činjenica da ste konstantno pod stresom, bez prilike da se opustite, jednostavno nije prihvatljiv način funkcionisanja na radnom mjestu. Ako ste konstantno pod pritiskom da odrađujete neplaćene prekovremene sate i nemate nikakav balans između privatnog i poslovnog života, vrijeme je da razmislite o tome koje su druge mogućnosti pred vama.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *