Od EPCG traže 1,65 miliona

Dodajte komentar

Crnogorski elektroprenosni sistem tužio je Elektroprivredu zbog 1,65 miliona eura, a potraživanje se odnosi na januar i februar, tokom kojih je EPCG koristila prenosne kapacitete CGES-a za izvoz električne energije.

CGES, u kom je predsjednik odbora direktora Dragan Laketić, tužbu temelji u odluci RAE, koja je donijeta u martu 2013. godine, a zatim je Upravni sud, na zahtjev EPCG, poništio tu odluku. RAE je, u ponovljnom postupku donijela novu odluku 8. avgusta ove godine, koja, prema riječima zastupnika CGES-a Željka Adžića i Darka Vukašinovića, obuhvata sporni period, piše Dan.

Zastupnik EGTCG Željko Ćorić istakao je na jučerašnjem ročištu da se radi o nezakonitim računima koje je CGES ispostavio EPCG, s obzirom na to da te dvije kompanije nijesu u ugovornom odnosu. Takođe, u prigovoru koji je dostavljen sudu EPCG spori i količinu električne energije koja je utvrđena na mjernim mjestima gdje se vrši primopredaja. Iz CGES-a, međutim, tvrde da da se radi o ispravnom obračunu i tačnoj količini struje, za šta su sudu na ročištu dostavili tzv. ispitne protokole.

– Brojila na ispitnim mjestima su ovjerena od Zavoda za metrologiju, o čemu ćemo sudu dostaviti uvjerenje, rekao je Adžić.

On je kazao i da je CGES u više navrata inicirao potpisivanje ugovora između te dvije kompanije, koje su funkcionisale kao jedno preduzeće, te da je RAE upozoravala na potrebu da se taj ugovor potpiše.

Isključivom krivicom EPCG nije došlo do potpisivanja ugovora, u skladu sa zakonom, ali EPCG to izbjegava, čime izbjegava i plaćanje i na taj način dovodi u pitanje poslovanje CGES-a, rekao je on.

Na drugoj strani, Ćorić je tvrdio da je EPCG u martu prošle godine dostavila CGES-u predlog za potpisivanje ugovora. koji ta kompanija nije prihvatila, o čemu će, kako je najavio, dostaviti dokaze sudu.

Postupajući sudija Marijana Pavićević odložila je pripremno ročište za 22. januar.

CGES pred istim sudom sa EPCG vodi još jedna spor u kom potražuje osam miliona eura.

Trebali da ispostave nove račune

Ćorić je istakao i da je CGES u skladu sa novom odlukom RAE bio dužan da EPCG ispostavi nove račune, jer bi u tom slučaju EPCG imala novi rok dospijeća, što bi značilo da se u tom slučaju ne bi kasnilo sa plaćanjem računa, pa ne bi ni bilo osnova za tužbu, jer rok za plaćanje ne bi bio probijen.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *