Na Wall Streetu najveći pad S&P indeksa od oktobra

Dodajte komentar

Na Wall Streetu je u ponedjeljak S&P 500 indeks zabilježio najveći dnevni pad od kraja oktobra, što je ponajviše posljedica pritiska na akcije energetskih kompanija zbog pada cijena nafte na najniže nivoe u pet godina.

Dow Jones oslabio je 106 bodova ili 0,59 odsto, na 17.852 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,73 odsto, na 2.060 bodova, a Nasdaq indeks 0,84 odsto, na 4.740 bodova.

Za S&P 500 indeks to je najveći dnevni pad od 22. oktobra, a najviše je, 3,9 odsto, potonuo energetski sektor, pri čemu je akcija Exxon Mobila pojeftinila 2,3, a Chevrona 3,7 odsto.

Cijene nafte pale su u ponedjeljak oko 4 odsto, spustivši se ponovno na najniže nivoe u pet godina. Na londonskom je tržištu cijena barela zaronila duboko ispod 66 dolara, dok je na američkom tržištu terminska cijena ‘crnog zlata’ pala na 62,35 dolara.

Posljedica je to povećane ponude, dok potražnja za naftom pada zbog slabosti najvećih svjetskih ekonomija. Ulagače su, naime, juče uznemirile slabe vijesti iz azijskih divova – Kine i Japana.

Japan je u dubljoj recesiji nego što se procjenjivalo, jer je tamošnja ekonomija u trećem tromjesečju pala 1,9 odsto na godišnjem nivou, a ne 1,6 odsto, koliko je pokazivala prva procjena.

Iz Kine su, pak, stigli podaci da je u novembru izvoz porastao svega 4,7 odsto, dok je uvoz potonuo 6,7 odsto, što je njegov najveći mjesečni pad od finansijske krize 2008. godine, a posljedica je slabosti domaće potražnje.

Među najvećim se gubitnicama juče našla akcija McDonald’sa, s padom cijene za gotovo 4 odsto, nakon što je taj lanac restorana brze hrane izvijestio o većem nego što se očekivalo padu prodaje u novembru.

Pale su i cijene nekoliko akcija koje su ove godine među najvećim dobitnicama, na primjer Applea, što se objašnjava dobitonosnom prodajom pred kraj godine.

„Tržište je ove godine snažno poraslo, dostigavši najviše nivoe u istoriji. S&P 500 u plusu je 11,5 odsto od početka godine, pa je za očekivati da će tržište uzeti predah. Vidjećemo koliko će dugo predah potrajati“, kaže Uri Landesman, predsjednik u kompaniji Platinum Partners.

I na evropskim su berzama cijene akcija juče pale. Londonski FTSE skliznuo je 1,05 odsto, na 6.672 bodova, dok je frankfurtski DAX pao 0,72 odsto, na 10.014 bodova, a pariški CAC 1,0 odsto, na 4.375 bodova.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *