EU prijeti ponižavajućim sankcijama

Dodajte komentar

Ministri finansija eurozone odobrili su Francuskoj, Italiji i Belgiji dodatna tri mjeseca da “poprave” svoje budžete. Vlasti te tri zemlje, dobile su, međutim, upozorenje da su sve opcije otvorene u slučaju da te države nastave prekomjernu potrošnju.

Odluka dolazi dan nakon što je njemačka kancelarka Angela Merkel upozorila da, uprkos svim naporima, reforme u Francuskoj i Italiji, drugoj i trećoj po veličini ekonomiji eurozone, nisu bile dovoljne, prenosi agencija Frans pres.

“Strukturni budžetski deficit Francuske će u 2015. biti smanjen za 0,3 odsto bruto domaćeg proizvoda, dok je u okviru procedure smanjenja prekomjernog deficita predviđeno da on bude spušten za 0,8 odsto BDP-a”, navodi Evrogrupa.

Da bi taj cilj bio ostvaren, Evropska komisija predlaže dodatno ograničenje javne potrošnje u odnosu na planirano u okviru budžeta za 2015, kog je ratifikovao francuski parlament.

EU upozorava da će, ukoliko zemlje ne budu poštovale tromjesečni rok za smanjenje deficita, pokrenuti “ponižavajuće i dosad nezabilježene sankcije”. “Sve opcije su na stolu. Nijedna zemlja neće biti izuzetak”, izjavio je komesar EU za ekonomske poslove Pjer Moskovisi.

Zvanični Pariz će u 2015. imati budžetski deficit od 4,3 odsto, u odnosu na tri odsto, koliko propisuje EU. Još četiri zemlje, Španija, Malta, Austrija i Portugalija, premašuju propisani nivo deficita, ali je njima dato više vremena za dovođenje finansija u red u odnosu na Francusku, Italiju i Belgiju.

Francuska smanjila deficit

Francuski budžetski deficit na kraju otkobra tekuće godine iznosio je 84,7 milijardi eura, što je za 1,3 milijarde manje nego u istom mjesecu prošle godine, pokazuju podaci Ministarstva za budžet.

U Nacrtu budžeta za 2015. godinu, koji je predstavljen prošlog mjeseca, vlada u Parizu predvidjela je da će budžetski deficit u ovoj godini dostići 87 milijardi eura, a naredne 75,7 milijardi, prenosi Rojters.

Na kraju oktobra budžetski troškovi dostigli su 317,9 milijardi eura, prema 325,5 milijardi godinu ranije, što znači da su smanjeni za 7,6 milijardi eura.

Istovremeno, prihodi su iznosili 237,6 milijardi i manji su za 6,8 milijardi nego oktobru 2013.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *