USPNFT: Nijesmo utvrdili nepravilnosti u poslovima Prve banke i Hidra commercial investiment

Dodajte komentar

Uprave za sprječavanje pranja novca i finansiranja terorizma saopštila je da nije utvrdila nezakonitosti u poslovanju između kompanije Hidra commercial investments LLC iz Abu Dabija i Prve banke.

Kako tvrde u svom reagovanju, netačna je tvrdnja objavljena u subotu, 6. decembra u dnevnom listu Dan u tekstu pod nadnaslovom „Izveštaj Uprave za sprečavanje pranja novca ukazao na neregularne transakcije između porodice Đukanović i kompanije Hidra komeršel investments“ i naslovom „Zakupci Kraljičine plaže nezakonito poslovali s Prvom bankom“.

– USPNFT nije sačinila izvještaj o eventualnim nereguralnim transakcijama između subjekata navedenih u tekstu. Izvještaj tog tipa nije ni mogao biti sačinjen jer takve vrste transakcija nijesu ni dostavljene Upravi za sprječavanje pranja novca i finansiranja terorizma od strane obveznika koji bi, u slučaju da je postojao osnov sumnje da su neregularne i sumnjive transakcije izvršene, bili dužni da obavijeste Upravu o postojanju istih. Takođe, takve transakcije nijesu evidentirane ni u bazi podataka Uprave – piše u reagovanju.

Kako se navodi u reagovanju, Uprava za sprječavanje pranja novca i finansiranja terorizma nije ni mogla kontrolisati poslovanje komercijalnih banaka niti utvrditi eventualne nepravilnosti navedene u tekstu, budući da kontrola poslovanja komercijalnih banaka u oblasti sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma, shodno Članu 94. Zakona o sprječavanju pranja novca i finansiranja terorizma („Sl. list Crne Gore“, br. 33 od 4. avgusta 2014.g.) nije u nadležnosti ove Uprave.

Iz USPNFT su apelovali na sve medije da prilikom koncipiranja programskih sadržaja čija je tematika iz domena djelatnosti Uprave kontaktiraju istu kako bi efikasno razjasnili eventualne nedoumice i izbjegli situaciju da objavljuju neistine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *