Nju Delhi zabranio upotrebu vozila starijih od 15 godina

Dodajte komentar

Sud u Indiji zabranio je upotrebu svih vozila starijih od 15 godina na ulicama Nju Delhija, u pokušaju da se smanji zagađenje vazduha koje je, prema studiji Svjetske zdravstvene organizacije, najveće u svetu.

Presuda će pogoditi vlasnike oko trećine od ukupno 8,4 miliona motocikala, kamiona, automobila i rikši na motorni pogon, procjenjuju zvaničnici indijskog Ministarstva saobraćaja, a prenosi Rojters.

Brojni gradovi širom svijeta uveli su zabrane za stara vozila na putevima u cilju borbe sa zagađenjem vazduha. Meksiko siti je 2014. zabranio vožnju starih vozila subotom, a Francuska je u martu na kraći period uvela najdrastičnija ograničenja u posljednjih 20 godina.

“Neosporno je da je zagađenost vazduha u Nju Delhiju iz dana u dan sve veća, a štetni gasovi koje ispuštaju automobili čine oko tri četvrtine zagađenja vazduha u prestonici”, navodi se u presudi.

Studija Svjetske zdravstvene organizacije sprovedena u 1.600 gradova sveta pokazala je da je vazduh u indijskoj prestonici najzagađeniji u svijetu. Indija je, međutim, odbacila izvještaj.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *