MTrading: Što novi podaci o nezaposlenosti u SAD-u znače za dolar?

Dodajte komentar

U petak su objavljeni podaci za novembar o broju novih radnih mjesta i stopi nezaposlenosti u SAD-u. Otvoreno je čak 321.000 novih radnih mjesta što je za 90.000 više od očekivanih 231.000, a stopa nezaposlenosti je ostala na 5,8%.

Na valutnom tržištu dolar je burno reagirao na ovu vijest te ojačao još približno 1% u odnosu na većinu ostalih najtrgovanijih valuta na svijetu. Trenutni kurs EUR/USD na platformama MTradinga iznosi 1.2267, što znači da je dolar u posljednjih pola godine u odnosu na euro ojačao čak 12%.

Američke akcije za razliku od dolara nisu značajnije reagirale na pozitivne vijesti s tržišta rada te su u prosjeku ostale na približno istom nivou kao i prethodnih dana. U trenutku pisanja analize vrijednost SP500 indeksa iznosi 2072 poena, što je 13% iznad nivoa s početka godine.

U četvrtak je održan sastanak guvernera Evropske centralne banke, nakon kojeg je predsjednik ECB-a Mario Draghi ponovo obećao da će ECB za sastanak u januaru pripremiti program otkupa obveznica, no još nije donesena odluka o tome hoće li ga (i kada) konkretno pokrenuti.

Nakon povećane volatilnosti i privremenog pada u četvrtak, u petak su njemačke akcije ponovno dosegnule rekordno visok nivo cijena. Vrijednost DAX-a, najtrgovanijeg evropskog indeksa, u trenutku pisanja analize iznosi 10058 poena, što je čak 20% iznad dna kojeg je dosegnuo nakon pada prije približno dva mjeseca.

Cijena nafte nastavila je padati te trenutno iznosi 64,72 dolara po barelu.

Za ovu nedjelju najavljeno je manje važnih ekonomskih objava nego prethodnih nedjelja pa se može, ukoliko ne dođe do neočekivanih političkih obrata, očekivati relativno mirna nedjelja na finansijskim tržištima. Od malobrojnih vijesti koje će biti objavljene, najvažnije su odluka o visini kamatnih stopa u Švajcarskoj i na Novom Zelandu koje će utjecati na kurs CHF i NZD. Popis svih najavljenih vijesti i tačan raspored objava moguće je pronaći na ekonomskom kalendaru MTradinga.

S obzirom na situaciju, kakva kretanja možemo očekivati u bližoj budućnosti?

Budući da je ekonomska situacija u SAD-u sve bolja, što potvrđuju gotovo svi ekonomski pokazatelji, dok je Evropa na rubu recesije te ECB najavljuje dodatno monetarno popuštanje, dugoročno će dolar vjerojatno nastaviti jačati u odnosu na euro, ali i većinu ostalih svjetskih valuta, no nakon naglog jačanja zadnjih mjeseci moguća je privremena korekcija.

Budući da američke akcije nisu porasle nakon dobrih vijesti prošle nedjelje, moguće je da je došlo vrijeme za korekciju. Nakon rasta od gotovo 14% u manje od dva mjeseca, privremeni pad od barem nekoliko procenata ne bi trebao biti iznenađenje.

Svakodnevnu tehničku analizu najtrgovanijih instrumenata pogledajte na ovoj stranici.

Sve one koji žele naučiti više o trgovanju na globalnim finansijskim tržištima, MTrading poziva na besplatno online predavanje koje će se održati u utorak (9.12.) u 18:00, a na kojem će biti analizirana trenutna situacija na valutnom tržištu i objašnjeno koje su prednosti ulaganja na ovom tržištu u odnosu na ostale oblike investiranja. Prijaviti se možete putem ove stranice.

Analizu pripremio:

MTrading

 

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *