Merkel: Moskva vrši uticaj na države zapadnog Balkana

Dodajte komentar

Moskva pokušava da učini zemlje zapadnog Balkana ekonomski i politički zavisnim od Rusije, kako bi u tom regionu povećala svoj uticaj, izjavila je njemački kancelar Angela Merkel.

Merkelova je optužila Rusiju i da se „miješa u unutrašnje poslove“ pojedinih zemalja koje žele da imaju bolje odnose sa EU.

„Moldavija, Gruzija i Ukrajina su tri naša istočna susjeda koji su donijeli suverene odluke da potpišu sporazume o pridruživanju sa EU“, rekla je Merkelova za list „Di Velt“.

Ona je napomenula da politika koju vodi Rusija pravi probleme tim državama, ukazujući na „zamrznute“ konflikte u regionima koji traže otcjepljenje, poput Pridnjestrovlja, Abhazije i Južne Osetije, kao i na miješanje Rusije u konflikt na istoku Ukrajine.

Zvanična Moskva je zabranom uvoza moldavskog vina, povrća i mesa pokazala nezadovoljstvo proevropskim kursom Moldavije, potvrđenim prošlonedjeljnim izborima na kojima je proruskom kandidatu bilo zabranjeno da učestvuje, podsjeća Rojters.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je prošlog mjeseca potpisao ugovor o strateškom partnerstvu sa Abhazijom, koja traži nezavisnost od Gruzije, što je naišlo na oštre kritike NATO i EU.

Merkelova je za današnje izdanje „Velta“ stala u odbranu svoje odluke donesene na samitu NATO 2008. godine da Ukrajina i Gruzija ne postanu kandidati za članstvo te vojne organizacije, ali je ponovo ukazala na posvećenost NATO odbrani zemalja istočne Evrope poput Poljske i baltičkih zemalja, koje jesu članice Severnoatlantske alijanse.

„Nema razloga da se priča o ratu na Baltiku. Ali bez obzira na to, član pet ugovora o NATO, koji navodi da je napad na jednu članicu ujedno i napad na cijelu Alijansu, i dalje stoji“, istakla je Merkelova.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *