Investicione banke zaostaju po profitabilnosti i učinkovitosti

Dodajte komentar

Investicijske banke su manje profitabilne, kolebljivije i imaju konstantno veće troškove od komercijalnih banaka, navodi se u studiji poslovnih modela tokom zadnjih deset godina.

Banka za međunarodna poravnanja (BIS), globalni forum za centralne banke, objavila je u nedjelju istraživanje sprovedeno među 222 banke koje je pokazalo velike varijacije u profitabilnosti i učinkovitosti među modelima, te da su investicione banke manje učinkovite i nepredvidljivije.

Istraživanjem su utvrđene tri vrste poslovnih modela: komercijalne banke orijentisane na građane koje sredstva uglavnom prikupljaju iz depozita, komercijalne banke okrenute širem tržištu, te investicione banke orijentisane na tržišta kapitala i angažirane u trgovanju.

Povrat na kapital (ROE), ključna mjera profitabilnosti, u prosjeku je iznosio 10 posto među bankama u razdoblju između 2005. i 2013. godine.

Istraživanje je pokazalo da je povrata kod komercijalnih banaka orijentisanih na građane u prosjeku iznosio 12,5 posto, kod investicijskih banaka 8,1 posto, a kod komercijalnih banaka okrenutih širem tržištu 5,8 posto.

Profitabilnost investicionih banaka najviše je oscilirala, a njihov se povrat kretao od najviših do najnižih nivoa.

Banke nastoje poboljšati profitabilnost i smanjiti troškove, ali im to otežavaju stroži propisi i viši troškovi prilagođavanja nakon finansijske krize od 2007. do 2009. godine.

Mnoge kompanije su smanjile trgovinske aktivnosti i oslanjaju se na financiranje na veliko, no očekuje se dalje restrukturiranje, posebno u Evropi.

Troškovi su bili konstantno veći kod investicionih banaka tokom posljednjih osam godina, navodi BIS.

“U poređenju sa druga dva poslovna modela, investicione banke imale su stalno više troškove tokom razdoblja analize, bez obzira na njihovu mješovitu profitabilnost”, navodi se u studiji.

Visoki troškovi u odnosu na prihode zadržali su se od finansijske krize uprkos padu profitabilnosti, vjerovatno zbog većih plata u investicionim bankama.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *