Francuske i njemačke banke će da plaćaju najveće doprinose u evropski sanacioni fond

Dodajte komentar

Francuske banke plaćale bi najveći doprinos u evropski sanacijski fond za banke a drugo bi mjesto pripalo onima iz Njemačke, sugerišu metode izračuna koje se Evropska komisija sprema predstaviti ministrima financija.

Jedinstveni sanacioni fond “punitće” sve banke u eurozoni a namjena mu je finansiranje kontroliranog gašenja propalih zajmodavaca, kako bi se taj teret ′skinuo′ s proračuna zemalja članica.

Banke će početi puniti fond doprinosima iduće godine a puni iznos od jedan posto vrijednosti svih depozita viših od 100 hiljadu eura u bankama eurozone trebao bi biti dostignut 2024. Komisija je u dokumentu odredila ukupnu vrijednost fonda na 55,70 milijardi eura.

Ministrima finansija biće u ponedjeljak ponuđene na izbor četiri metode izračuna doprinosa banaka.

Prema jednoj od njih francuske bi banke u fond od 2015. do 2024. uplatile ukupno 15,479 milijardi eura a njemačke 15,352 milijarde eura, pokazuje dokument Komisije koji je na uvid dobila agencija Reuters.

Time bi dvije najveće ekonomije eurozone u finansiranju fonda sudjelovala s više od 55 posto.

Italija, treća ekonomija eurozone, uplatila bi u fond 5,825 milijardi eura, Španija 5,356 milijardi a Holandija 4,219 milijardi eura, Irska 1,84 milijarde, Grčka samo 629 miliona a Cipar 113,8 miliona eura.

Najmanji bi ukupan iznos doprinosa u razdoblju od 2015. do 2024. uplatila Estonija – 23 miliona eura.

Prema drugoj bi predloženoj metodi izračuna doprinosi Francuske i Njemačke bili potpuno izjednačeni, a prema preostale dvije Njemačka bi uplatila neznatno više od Francuske.

Opcije se tek neznatno razlikuju, i to u prvom redu u iznosima koje bi uplaćivale manje banke i procjenama za tranzicijsku 2015. godinu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *