Royal Dutch Shell kupuje BP?

Dodajte komentar

Dionice britanske energetske kompanije British Petroleum porasle su više od 3 posto zbog špekulacija o preuzimanju ove kompanije od strane Royal Dutch Shella. Priče o navodnom preuzimanju britanske kompanije Royal Dutch Shell je odbio komentarisati, dok je BP bio nedostupan za komentar, javljaju strani mediji.

“Rast BP-ovih dionica temelji se na optimističnim špekulacijama o ulasku holandske kompanije u vlasništvo britanskog energetskog diva”, rekao je Chris Beauchamp, analitičar u firmi IG.

“No, teško je vjerovati da bi Shell napravio tako veliku akviziciju za vrijeme negaivnih trendova na tržištu nafte”; dodao je.

U proteklih nekoliko godina BP se često provlačio u medijima zbog odgovornosti za izlijevanje nafte u Meksičkom zalivu u aprilu 2010. godine nakon čega se dionice ovog naftnog diva nikada nisu oporavile.

Da bi podmirio pravne troškove uzrokovane tzv. Deepwater Horizon katastrofom, BP je prodao 38 milijardi dolara vrijednu imovinu te je izdvojio dodatnih 42,5 milijardi dolara za čišćenje, kazne i ostale troškove vezane za najgoru naftnu katastrofu u istoriji SAD-a.

Nakon što je prošloga četvrtka Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) odlučila da neće smanjiti proizvodnju, uprkos prekomjernoj ponudi, cijene nafte pale su više od 7 posto, zaronivši na najniže nivoe u pet godina.

Cijene ‘crnog zlata’ već su dugo pod pritiskom, pa su pale oko 40 posto u posljednjih pet mjeseci, što je najduži niz njihovih mjesečnih gubitaka od finansijske krize 2008. godine.

Oštar pad cijena nafte izbrisao je desetine milijardi dolara tržišne vrijednosti naftnih kompanija i najavio gubitak njihova statusa ‘sigurnog utočišta za kapital’, jer bi ubuduće mogle biti manje profitabilne i isplaćivati manje dividende.

Prošloga mjeseca, kada su prvi put izbila nagađanja o Shellovom preuzimanju BP-a, većina analitičara smatrala je to čistom špekulacijom.

No, pojedini analitičari smatraju da bi spajanjem BP i Royal Dutch Shell postigli finansijske uštede od nekoliko milijardi dolara, što bi povećalo njihovu konkurentnost na svjetskom tržištu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *