Malverzacije u Vatikanskoj banci

Dodajte komentar

Dvojica bivših menadžera Vatikanske banke i jedan advokat optuženi su za pronevjeru, a njihovi bankovni računi zamrznuti u sklopu istrage, saopštio je Vatikan.

Vatikanska banka, zvanično poznata pod nazivom Institut za vjerske poslove (IOR), saopštila je da je prije nekoliko mjeseci podnijela tužbu protiv tri osobe i da su njihovi računi nedavno zamrznuti.

Iako IOR nije mogla da pruži detalje o slučaju “zbog sudske istrage koja je u toku”, portparol Vatikana Federiko Lombardi izjavio je za italijanske medije da se tri osobe sumnjiče za pronevjeru novca, preneo je AFP.

Oni su, navodno, prebacivali novac dok su upravljali prodajom 29 zgrada, iza koje je stajala Vatikanska banka.

U saopštenju banke stoji da su bivši menadžeri i advokat pod istragom zbog “okolnosti zabilježenih između 2001. i 2008. koje su se pojavile u postupku unutrašnje kontrole pokrenutom početkom 2013”.

IOR pokušava da se oslobodi reputacije obavljanja sumnjivih poslova, nakon serije skandala vezanih za pranje novca u prošlosti.

Vatikanska banka bila je glavni dioničar Banke Ambrozijano, koja se raspala 1982. u jeku optužbi zbog veza sa mafijom, dok je njen direktor Roberto Kalvi, nazvan “Božji bankar”, pronađen kako visi sa mosta Blekfrajars u Londonu, a sumnja se da su ga ubili mafijaši.

Papa Franja, koji je izabran prošle godine za poglavara Vatikana, postavio je kao prioritet unapređenje transparentnosti u toj viševekovnoj instituciji, navela je francuska agencija.

“Veoma smo zadovoljni da vatikanske vlasti preduzimaju odlučnu akciju”, rekao je direktor borda IOR Žan-Batist de Fransu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *