Kraj bajke crnogorskih bogataša

Dodajte komentar

Teška finansijska kriza, koja je pristigla iz razvijenog svijeta, a veoma se “razvila” na balkanskim prostorima, ozbiljno drma građevinare, trgovce.

No, ona je “zakačila” i milionere s crnogorskog primorja. One koji su do velikog novca došli prodajom djedovine – placeva, kuća i stanova uz sinje more u vrijeme velikog “buma” 2006, 2007, dijelom i 2008. godine, pišu Večernje novosti.

Jedan dio novca je ostao u nelikvidnim bankama, manji dio u kazinima, a ponajviše je trošeno na skupe džipove i glavni biznis na obali – gradnju stanova za tržište. Nije malo onih koji su kupovali stanove u Podgorici i naročito u Beogradu.

Nikada precizno nije utvrđen broj milionera na području južnojadranske obale, iako je gotovo svaka “jača” prodaja komentarisana u javnosti.

Najnovije zimske priče s juga govore da su doskorašnji milioneri ostali bez para, pa sada uveliko prodaju ono što su ne tako davno kupili. I to po znatno nižim cijenama od onih koje su važile kada su ih pazarili.

U brojnim ponudama su stanovi u Beogradu, na Zlatiboru, Podgorici, pa i u inostranstvu.

Najbolje se snalaze oni koji su kupovali po više stanova “u krugu dvojke” u Beogradu i u glavnom gradu Crne Gore.

Tamo ponajviše migrira stanovništvo iz manjih mjesta, jer se nešto lakše dolazi do posla. Tako bivši milioneri prodaju “po koji” stan i nekako se vade iz dugova u koje su ušli jureći za većom zaradom.

Zna se da su luksuzni stanovi danas jeftiniji i za 30.000 do 50.000 eura od cijene po kojoj su kupljeni. Stan koji je, recimo, plaćen prije šest godina 150.000 eura, sada se nudi za 90.000 do 100.000.

Bajka milionera s Crnogorskog primorja je, djeluje, kratko trajala. Oni koji su investirali u velike objekte duž primorja, koje su djelimično završili, čekaće bolje dane. Jer, kada su stanovi u pitanju, za betoniranu obalu južnog Jadrana sve je manje interesovanja.

Rusi se povlače

Treba dovršiti megalomanske poslove, prije svega stanove koji su građeni za tržište, a za koje sada nema kupaca jer su im i dalje cijene visoke, a besparica stigla na sve strane. Rusi postepeno napuštaju crnogorsku obalu, što zbog krize, koja se najviše očitava u padu rublje, ali i nekih političkih poruka koje u posljednje vrijeme dolaze iz Crne Gore, koja se sve više okreće NATO.

Izvor: Novosti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *