Kako Rusi žive pod sankcijama?

Dodajte komentar

Pad vrednosti ruske rublje dovodi do smanjenja kupovne moći stanovništva, stoji u prognozi ruskog Ministarstva ekonomskog razvoja.

U ovoj prognozi broj siromašnih dostiće svoj maksimum za posljednje četiri godine. Prema ispitivanju javnog mnjenja, ruski stanovnici sve više troše na hranu i radije putuju unutar države.

Ukupni gubici Rusije nastali zbog uvođenja sankcija iznose 40 milijardi dolara. Rusija gubi još oko 90 do 100 milijardi dolara godišnje zbog pada cijena nafte za 30 odsto.

Ipak, prema rečima ruskih stručnjaka, za rast inflacije i devalvaciju rublje može se reći da nisu direktna posljedica sankcija, piše Ruski vesnik.

Pad rublje dovodi do pada kupovne moći stanovništva, stoji u prognozi ruskog Ministarstva ekonomskog razvoja. U posljednja dva mjeseca rublja je u odnosu na dolar i euro pala za oko 50 odsto.

Zbog toga će, prema podacima ministarstva, broj siromašnih (onih čiji je prihod manji od živornog minimuma) biti najveći za posljednje četiri godine i dostiće 11,7 odsto.

”Kad slabi rublja mnogi ljudi pokušavaju da se zaštite od pada vrijednosti valute, kupujući prilično skupu robu dugotrajne upotrebe, posebno ako je to posebno vrijedna roba za koju ne postoji ruska alternativa”, kaže Aleksej Kozlov, glavni analitičar kompanije UFS IC.

Međutim, on smatra da je to prolazna pojava, a slabljenje rublje ima čitav niz posljedica, uključujući rast inflacijskog pritiska, smanjenje potrošačkog tržišta i rast vrijednosti kredita, što dovodi do usporavanja ekonomskog rasta.

Anketa javnog mnjenja pokazuje da stanovnici Rusije troše sve više sredstava na hranu i radije putuje unutar države.

”Potrošački sektor ostaje pod ozbiljnim pritiskom. Potrošači smanjuju troškove za kupovinu stanova, automobila, robe od zlata…”, ističe analitičar kompanije “Finam Managment” Maksim Kljagin.

Prema njegovim riječima, u septembru je prvi put u periodu nakon krize iz 2008. i 2009. zabilježen godišnji pad plata za jedan odsto.

“Dinamika rasta maloprodaje u Rusiji, prema podacima službenog statističkog državnog tijela, usporila je na godišnjem nivou gotovo sa 3,9 odsto na 2,7 odsto. Rast će biti na najnižem nivou u posljednjih pet godina”, uvjeren je Kljagin.

Zbog toga je sve više onih koji probijaju rokove za otplatu kredita. Prema podacima Centralne banke broj kredita s prekoračenjem roka otplate dostigao je 7,9 odsto. Kako stoji u zvaničnom saopštenju, rast prekoračenje roka otplate povezan je s pogoršanjem finansijskog stanja stanovništva. Kao razlozi navode se kašnjenje plata, smanjenje prihoda i gubitak radnog mjesta.

Bez obzira na pad vrijednosti rublje i rast nezadovoljstva, stanovništvo i dalje čuva svoju ušteđevinu u rubljima. U skladu s istraživanjem Sveruskog centra za proučavanje javnog mnjenja, dvije trećine Rusa (65%) prati kurs valuta, a više od polovine (53%) je uznemireno zbog slabljenja rublje. Samo je sedam odsto Rusa u poslednja dva mjeseca mijenjalo rublju za drugu valutu.

Prema podacima Levada-Centra, drugog statističkog instituta, 80 odsto ispitanika istaklo je da primjećuje rast cijena u državi, a pad nivoa životnog standarda. Kao osnovne uzroke pada u ekonomiji navode pad cijene nafte (45%), zapadne sankcije Rusiji (33%) i pripajanje Krima (30%).

Međutim, prema riječima Dmitrija Bedenkova, voditelja analitičkog odjela IK RUSS-INVEST, ”postojanje povjerenja u nacionalnu valutu je važna komponenta investicijskog procesa, koji stabilizuje ekonomiju i osigurava normalan ciklus reproizvodnje i rada tržišnih mehanizama”. Prema podacima Federalne agencija za turizam, broj ruskih putnika po Rusiji porastao je za 30 odsto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *