EFSE odobrio Alter Modusu 5 milliona eura kredita

Dodajte komentar

Evropski fond za jugoistočnu Evropu (EFSE) je potvrdio partnerski odnos sa podgoričkim Alter Modusom, odobravanjem proritetnog kredita u iznosu od 5 miliona eura, u cilju pružanja podrške mikro i malim preduzećima u Crnoj Gori.

Alter Modus je vodeća mikrofinansijska institucija u Crnoj Gori sa gustom mrežom od 15 filijala koje pokrivaju sve regione u državi, uključujući i udaljena seoska područja. Krediti za finansiranje mikro biznisa do 10.000 eura predstavljaju jezgro kreditne aktivnosti kompanije, dok je prosječni iznos kredita manji od 1.500 eura. Alter Modus trenutno proširuje svoju strategiju kako bi zadovoljio potražnju tržišta za većim kreditima i kako bi zadržao uspješne klijente sa rastućim biznisima na način što će razviti nove kreditne proizvode s dužim rokovima dospijeća i iznosima do 30.000 eura. Kredit EFSE-a će omogućiti Alter Modusu da iskoristi ovaj rastući potencijal na djelotvorniji način i u kraćem vremenskom roku.

S jasnim usmjerenjem na mikro i mala preduzeća i izvanrednim poslovnim iskustvom koje traje već 15 godina, Alter Modus je uvijek važio za dragocjenog i efikasnog saveznika u podsticanju ekonomskog razvoja i prosperiteta u Crnoj Gori”, kazala je Monika Beck, predsjednica Borda direktora EFSE-a, koja je dodala da je “Alter Modus dokazao da je spreman da se uhvati u koštac sa velikim izazovima, kao i da se prilagodi promjenama u okruženju, čime je postao blizak i pouzdan partner EFSE-u”.

Alter Modus već godinama uspješno sarađuje sa Evropskim fondom za jugoistočnu Evropu. EFSE je naš strateški partner, sa kojim radimo na prepoznavanju potreba tržišta i pružanju mogućnosti za realizaciju preduzetničkih ideja. Novi kreditni aranžman dolazi u pravo vrijeme, kao dodatna finansijska injekcija našem tržištu, koja će omogućiti pokretanje brojnih biznisa“, saopštio je Luka Đurović, izvršni direktor Alter Modusa.

 

O Evropskom fondu za Jugoistočnu Evropu:

Evropski fond za jugoistočnu Evropu je uspostavljen na inicijativu KfW razvojne banke, uz finansijsku podršku Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj Njemačke i Evropske komisije. Cilj poslovanja Fonda se ogleda u podsticanju ekonomskog razvoja i napretka u Albaniji, Jermeniji, Azerbejdžanu, Bjelorusiji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Hrvatskoj, Bivšoj Jugoslovenskoj Republici Makedoniji, Kosovu, Gruziji, Moldaviji, Crnoj Gori, Rumuniji, Srbiji, Ukrajini i Turskoj. Budući da pristup finansijama predstavlja ključni faktor uspjeha u razvoju svih segmenata mikro, malih i srednjih preduzeća, EFSE je usredsređen na pružanje pomoći lokalnim finansijskim sektorima u jačanju njihove sposobnosti da obezbijede adekvatno i održivo finansiranje. Finansiranje EFSE-a predstavlja dugoročno finansiranje, koje je prvenstveno namijenjeno mikro i malim preduzećima – kao i domaćinstvima, u formi kredita za poboljšanje uslova života domaćinstava – a koje je usmjereno na navedene korisnike preko kreditnih institucija kao lokalnih partnera. Razvojna jedinica EFSEa podržava investicione aktivnosti EFSEa, koja partnerskim finansijskim institucijama pruža tehničku pomoć, savjetodavne usluge i obuku za razvoj operativnih kapaciteta i profesionalno upravljanje.

Na inicijativu KfW razvojne banke, 15. decembra 2005. godine od ukupno četiri programa koja se finansiraju iz donatorskih sredstava koja su pod upravom Banke, EFSE predstavlja prvi program javnog privatnog partnerstva ove vrste i prvi Fond kojim se privatno upravlja u razvoju finansiranja, kako bi se obezbijedilo privatno finansiranje mikro i malih preduzeća u ciljanom regionu. Kapital obezbjeđuju donatorske agencije, međunarodne finansijske institucije i privatni institucionalni investitori, uključujući Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj Njemačke, Evropsku komisiju, Vladu Albanije, Kreditnu podršku malom i srednjem biznisu (CJSC) , podružnicu Centralne banke Jermenije, Razvojnu banku Austrije (Oesterreichische Entvicklungsbank – OeEB), Švajcarsku agenciju za razvoj i saradnju (SDC), Dansku međunarodnu razvojnu agenciju (Danida), KfW kao vodećeg investitora, Međunarodnu finansijsku korporaciju (IFC), holandsku Finansijsku instituciju (FMO ), Evropsku banku za obnovu i razvoj (EBRD), Evropsku investicionu banku (EIB ), Sal . Openhajm and Deutsche Bank.

Openhajm usluge za upravljanje imovinom S.à r.l., iz Luksemburga i Finansije u pokretu GmbH, Njemačka,  predstavljaju menadžera i savjetnika Fonda. Za više informacija o Evropskom fondu za jugoistočnu Evropu posjetite veb stranicu: http://www.efse.lu/

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *