Žene stručnije, a daleko manje plaćene

Zaposlene žene u velikim dijelovima svijeta bolje su obrazovane, iskusnije i produktivnije od muških kolega, ali i dalje zarađuju manje – navodi Međunarodna organizacija rada (ILO).

Najveća razlika u plati između žena i muškaraca je u SAD, gdje žene zarađuju prosječno 64,20 dolara za isti posao za koji muškarac prima 100 dolara.

U Americi je tu razliku moguće objasniti faktorima poput – veće produktivnosti muškaraca, obrazovanja ili iskustva, ali u Evropi, Rusiji i Brazilu žene imaju bolje rezultate u tim kategorijama, a razlika u platama i dalje postoji.

„Jedan od osnovih razloga za manje plate žena jeste – diskriminacija“, ističe zamjenik generalnog direktora ILO-a Sandra Polaski.

U 26 evropskih zemalja, žene bi u prosjeku trebale očekivati 0,9 odsto veću platu od muškaraca, ali u stvarnosti one zarađuju 18,9 odsto manje.

U Brazilu, Rusiji, Danskoj, Švedskoj i Litvaniji žene bi trebale da zarađuju deset odsto više, a u Sloveniji čak 18,5 odsto.

U Kini, muškarci i žene bi, prema svim faktorima, trebali biti jednako plaćeni, a žene bi trebale čak dobijati 0,2 odsto više. Ali, u stvarnosti, Kineskinje su plaćene čak 22,9 odsto manje od muškaraca.

Rusija i Brazil su zemlje u kojima se plate muškaraca i žena razlikuju više od onoga što je očekivano. U Rusiji žene zarađuju 32,8 odsto manje od muškaraca.

Check Also

Početak škole uz poklon popust NLB Banke na online kupovinu NLB Visa karticama

Za spreman početak školske godine, NLB Banka će za svaku kupovinu NLB Visa karticama, na …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *