Žene stručnije, a daleko manje plaćene

Dodajte komentar

Zaposlene žene u velikim dijelovima svijeta bolje su obrazovane, iskusnije i produktivnije od muških kolega, ali i dalje zarađuju manje – navodi Međunarodna organizacija rada (ILO).

Najveća razlika u plati između žena i muškaraca je u SAD, gdje žene zarađuju prosječno 64,20 dolara za isti posao za koji muškarac prima 100 dolara.

U Americi je tu razliku moguće objasniti faktorima poput – veće produktivnosti muškaraca, obrazovanja ili iskustva, ali u Evropi, Rusiji i Brazilu žene imaju bolje rezultate u tim kategorijama, a razlika u platama i dalje postoji.

„Jedan od osnovih razloga za manje plate žena jeste – diskriminacija“, ističe zamjenik generalnog direktora ILO-a Sandra Polaski.

U 26 evropskih zemalja, žene bi u prosjeku trebale očekivati 0,9 odsto veću platu od muškaraca, ali u stvarnosti one zarađuju 18,9 odsto manje.

U Brazilu, Rusiji, Danskoj, Švedskoj i Litvaniji žene bi trebale da zarađuju deset odsto više, a u Sloveniji čak 18,5 odsto.

U Kini, muškarci i žene bi, prema svim faktorima, trebali biti jednako plaćeni, a žene bi trebale čak dobijati 0,2 odsto više. Ali, u stvarnosti, Kineskinje su plaćene čak 22,9 odsto manje od muškaraca.

Rusija i Brazil su zemlje u kojima se plate muškaraca i žena razlikuju više od onoga što je očekivano. U Rusiji žene zarađuju 32,8 odsto manje od muškaraca.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *