Kinezi kupuju francuski aerodrom

Dodajte komentar

Francuska vlada planira da proda 49,9 odsto udjela aerodroma u Tuluzu, na jugozapadu zemlje, kineskom konzorcijumu Simbioza.

Tako bi zaradila 300 miliona eura za pomoć u smanjenju svog javnog duga.

Francuski ministri ekonomije i finansija Emanijel Makron i Mišel Sapen izjavili su da je kineski konzorcijum iz Hongkonga potencijalni kupac 49,9 odsto kapitala šestog aerodroma po veličini u Francuskoj.

Aerodrom će ovog ljeta biti prodat za 308 miliona eura, rekao je Makron i dodao da nije riječ o privatizaciji već otvaranju kapitala u kojem će lokalne vlasti i država i dalje imati većinski udio od 50,01 odsto.

Djelimična privatizacija aerodroma Tuluz-Blanjak, nadomak fabrike Erbas, predstavlja dio programa prodaje javnih dobara. Vlada očekuje da će 2015. godine zaraditi najmanje četiri milijarde eura kako bi smanjila svoj dug.

Konačna odluka o prodaji aerodroma biće donijeta poslije konsultacije s predstavnicima aerodroma i dozvole nadležnih organa o civilnom vazduhoplovstvu.

Francuska predviđa da će deficit 2015. godine biti 4,1 odsto umjesto prethodno obećanih tri odsto.

Evropska komisija je prošle nedjelje odobrila posljednje odlaganje Francuskoj za ocjenu o budžetu 2015. godine narednog proljeća, ali zahtjeva da vlada preduzme dodatne mjere da popravi javne finansije, uz prijetnju sankcija. Capital

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *