Euro fond: Žalili se Strazburu partneri Barovića

Dodajte komentar

Eurofond je podnio Evropskom sudu za ljudska prava u I Strazburu predstavku protiv države, odnosno odluke Skupštine CG da zemljište Solane nije građevinsko sa mogućnošću izgradnje turističkog naselja, već samo može biti namijenjeno proizvodnji soli. U toj zaštićenoj zoni jedini vid turizma je posmatranje ptica.

Tu odluku je parlament, glasovima opozicije i dijela vlasti SDP-a, usvojio ljeta 2012. godine, kada je izmjenom Prostornog plana onemogućena “urbanistička i svaka druga valorizacija nepokretnosti” Solane koja je u stečaju, čiji je fond vlasnik, pisu Vijesti.

Eurofondom više od deceniju rukovode ljudi povezani sa biznismenom Veselinom Barovićem.

U predstavci Evropskom sudu, koju je u ime Eurofonda dostavio advokat Milan Vujošević, napominje se da je Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i slobodama iz 1952. zagarantovano neometano uživanje imovi ne, te da imovine niko ne može biti lišen, osim u javnom interesu i pod uslovima predviđenim zakonom i opštim načelima međunarodnog prava. Poslanici su odluku, koja nije po volji Euro fondu, pravda li javnim interesom. Iz fonda napominju da je u “razumnom roku” izostalo njihovo pravo na pravičnu i javnu raspravu “pred nezavisnim i nepristrasnim domaćim sudom”.

“S obzirom da Skupština nije poštovala naznačene članove Konvencije, a Ustavni sud još ne razmatra predlog za ocjenu ustavnosti i zakonitosti odluke o izmjeni i dopuni Prostornog plana Crne Gore, koji mu je dostavljen 17. avgusta 2012, došlo je do povrede zajamčenih ljudskih prava i sloboda, a ujedno i neustavnog, nezakonitog i nepravičnog donošenja odluke Skupštine”, ističe se u predstavci. Zaustavljanjem urbanizacije zemljišta Solane na 15 miliona kvadrata u Ulcinju smatraju da su oštećeni, kao i da su “direktno, neustavno i nezakonito” ugrožena prava podnosioca, ali i 16.000 akcionara Solane.

Hoće da odluka bude neustavna

Gazde Eurofonda u predstavci nijesu definisali odštetu od države već traže od Evropskog suda da utvrdi da skupštinska odluka nije u saglasnosti sa Ustavom i Zakonom o uređenju prostora i izgradnji objekata, te da se u zakonitoj proceduri donese konačna odluka.

Iz MANS-a su, prije odluke Skupštine, upozoravali da Eurofond, koji je Solanu na berzi kupio za samo oko 800.000 eura, hoće da se obogati prodajom zemljišta. Iz fonda su tvrdili da su za akcija platili tržišnu naknadu i tražili da to potvrdi Privredni sud.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *