Dan: Zakupci Kraljičine plaže nezakonito poslovali s Prvom bankom

Dodajte komentar

Uprava za sprečavanje pranja novca utvrdila je da je bilo nezakonitosti u poslovima između kompanije Hidra komeršel investments LLC iz Abu Dabija i Prve banke, čiji je najveći akcionar brat premijera – Aco Ćukanović, piše DAN.

Firma iz Abu Dabija je osnivač podgoričke kompanije Kvins bič divelopment, koja je kupila preko 40 hektara zemljišta na lokalitetu Dubovica Kraljičina plaža za 21,2 miliona eura i sa Vladom i opštinama Budva i Bar potpisala ugovor kojim planira izgradnju ekskluzivnog turističkog kompleksa.

Biznismenima iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, koji najavljuju investiciju od 180 miliona eura, Vlada je ponudila ugovor o dugoročnom zakupu te ekskluzivne lokacije, ali se SDP i opozicija protive realizaciji tog projekta i traže da se cijeli postupak poništi.

U dokumentu, koji objavljuje mreža novinara OCCRP, vidi se da je Uprava za sprečavanje pranja novca kontrolisala poslovanje Prve banke i da je izvještaj o kontroli sastavljen 28. februara 2010. godine. Kršenje zakona, po ovom dokumentu, utvrđeno je kako u slučaju firme koja je sada zakupac Kraljičine plaže, tako i u slučaju kompanije Lafino trejd LLC iz SAD, iza koje je stojao optuženi pljevaljski narko-bos Darko Šarić.

– Banka nije obezbijedila punomoćje za lica koja predstavljaju i zastupaju kompaniju Hidra komeršel investments LLC iz Abu Dabija, čime je postupila suprotno članu 17 stav 2 zakona, kojim je propisana obaveza pribavljanja ovjerenog pisanog ovlašćenja piše u izvještaju Uprave.

Navodi se da banka nije pribavila važeći izvod iz registra (koji nije stariji od tri mjeseca) za nerezidentno pravno lice Lafino trejd LLC iz SAD, što je suprotno članu 15 zakona, kojim je propisano da izvod iz registra ne smije biti stariji od tri mjeseca od dana izdavanja.

Osim toga, kako se navodi, Prva banka nije pribavila fotokopiju ličnih dokumenata ovlašćenih lica za kompaniju Lafino trejd LLC iz SAD. Šarićev Lafino trejd je bio među deset najvećih po obimu prometa, a ova firma je bila na 13. mjestu na listi deponenata u Prvoj banci. Pljevaljski bos je koristio Lafino trejd prilikom prodaje firme za distribuciju cigareta i štampe „Štampa sistem” njemačkom medijskom koncernu WAZZ za 29 miliona eura.

Sa druge strane, Hidra je , na dan 30. jun 2009. godine, kada su u pitanju privredna društva, imala 20 odsto depozita u Prvoj banci. Sjedište kompanije Hidra komeršal investments je u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Prema navodima sa sajta „uaekontaks”, ova firma je registrovana na adresi u Abu Dabiju, a revizorska kuća PVC utvrdila je da su Prava banka i ova firma bili u „kompleksnim odnosima”.

Dokumentacija revizora PVC ranije je ukazala da je kompanija Hidra komeršel investments LLC još 2008. godine razmatrala kupovinu dijela paketa akcija Prve banke. Kada je kriza u banci 2009. ‘godine eskalirala, Hidra i nekoliko drugih kompanija položili su milione i pomogli njen opstanak, uz, naravno, famozni kredit od 44 miliona koji je odobrila Vlada. U to vrijeme akcionari banke bili su premijer Milo Đukanović, njegov brat Aco, kao i njihova sestra advokat Ana Kolarević.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *