Trgovanje Bitcoinom dovodi poreznike do ludila

Dodajte komentar

Američki poreski autoritet, IRS (Internal Revenue Service) mogao bi pretvoriti korištenje kriptovaluta poput Bitcoina u noćnu moru za sve osim povremenih korisnika.

Kako piše Forbes, virtualne valute postaju koristan alat u digitalno doba. Takve valute postoje samo u digitalnom obliku i za njih ne jamči niti jedna vlada. Njihova vrijednost, pak, fluktuiše iz sata u sat.

Kada je američka poreskaa uprava prvi put krenula u projekt oporezivanja virtualnih valuta, susrela s pitanjem treba li takve valute tretirati kao novac ili imovinu.

IRS je odlučio da tretira kriptovalute kao imovinu što je otvorilo vrata čestoj i detaljnoj računovodstvenoj ‘gimnastici’. S obzirom na to da se Bitcoin tretira kao imovina, transakcije tim ‘novcem’ oporezuju se na isti način kao trampa.

Na primjer, ako osoba radi na nekom projektu i za uzvrat dobije kamion, oporezuje se procijenjena vrijednost kamiona. Zamijeni li ista osoba kamion za npr. građevinski materijal ponovo se primjenjuje isti poreski princip.

Autori članka u Forbesu pita se kako će poreski obveznici i poreska pratiti transakcije i hoće li moći dostaviti vjerodostojne dokaze za obračun poreza?

Virtualni novčanik pun Bitcoina skupljena nizom transakcija imaće bezbroj različitih osnovica s obzirom na česte promjene vrijednosti samog novca. Knjigovođe će imati pune ruke posla, a broj knjiženja će biti ogroman.

Uzmimo za primjer neki kafić koji kao sredstvo plaćanja prima Bitcoin. Plaćanje kafe, obzirom da se radi o trampi, a ne de facto plaćanju, moraće se popratiti upisom u knjige i procjenom vrijednosti.

Tretiranje Bitcoina kao imovine, a ne valute može stvoriti ozbiljne probleme na tržištu rada. Poslodavci u nekim slučajevima već isplaćuju plate u toj valuti i tako lete ispod radara tj. bježe od strogih izvještajnih standarda i propisanih poreskih stopa koje nameće IRS u klasičnim radnim odnosima.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *