Slovenija iduće godine uvodi fiskalizaciju

Dodajte komentar

Kako bi povećala poreske prihode i smanjila sivu ekonomiju, te poreske utaje slovenačka vlada u četvrtak je prihvatila više mjera, od kojih je najvažnije uvođenje fiskalnih blagajni.

Kako je na konferenciji za novinare nakon sjednice vlade izjavio premijer Miro Cerar, fiskalizacija čiji je cilj da se preko blagajni novog tipa svi izdati računi s obračunatim PDV-om dobijaju u realnom vremenu, primjenjivala bi se od 1. septembra iduće godine, s tim da bi se operativni zakon za sprovođenje prihvatio u prvom kvartalu iduće godine.

“Zbog sive ekonomije svi smo na gubitku, a ona u Sloveniji iznosi između 8,5 i 12,2 posto BDP-a”, kazao je Cerar, podsjetivši da su borba protiv sive ekonomije i fiskalizacija bile i u predizbornom programu njegove stranke, te u koalicionom sporazumu stranaka u njegovoj vladi.

Fiskalizaciju po njegovim riječima treba izvesti na “racionalan način”, dograđujući sustav poreske kontrole koji već postoji.

Potpredsjednik vlade i ministar poljoprivrede Dejan Židan koji vodi vladinu grupu za sivu ekonomiju rekao je da novi tip elektronskih blagajni čiju će nabavku vlada subvencionirati omogućuju bolji nadzor poreskih prihoda i kontrolu utajivača, ali da je dobre rezultate pokazao i prethodnbi sistem za koji se prošle godine odlučila tadašnja vlada bivše premijerke Alanke Bratušek.

Riječ je o sistemu elektronskih blagajni koje onemogućuju naknadnu promjenu podataka o prometu, a njegovim uvođenjem poreski  prihod države povećao se za godinu dana za 327 miliona eura, kazao je Židan.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *