4 razloga zašto bi radnici trebali na neograničeni godišnji odmor

Dodajte komentar

Poznati američki biznismen Richard Branson prije dva mjeseca najavio je kako bi zaposleni njegovog “Virgina” uskoro trebali imati mogućnost odlaska na neograničene godišnje odmore.

Koliko je ova metoda uspješna pokazaće vrijeme, a prema pisanju Inc.-a, postoje mnogo dobrih razloga zašto bi ovu praksu valjalo koristiti:

1. Stvara se bolja povezanost timova
Prema Glasdoorovoj anketi iz 2014., tri od pet radnika (u SAD-u) rade dok su na godišnjem, jer se boje da će zaostajati u poslu. Neograničeni godišnji odmor podstakao bi zaposlene da si međusobno “uskaču”, pa bi tako onaj koji je na godišnjem mirno mogao uživati.

2. Zaposleni se više cijene
Podsticanje radnika da sami naprave svoj raspored pokazaće da ih se cijeni, te da im se vjeruje. Neograničeni godišnji u ovom slučaju pomogao bi im tako što bi im omogućio da sav trud i rad usmjere onda kada su najproduktivniji, a ne onda kada “moraju”.

3. Povećava se moral, sreća i produktivnost
Istraživanja su pokazala da zaposleni bolje rade nakon što se “pošteno odmore”, te ako im je nivo stresa u svakodnevnom životu na minimumu. Neograničeni godišnji odmor pružio im bi fleksibilne radne sate u kojem bi lako uskladili posao s drugim aspektima života.

4. Najbolji radnici ostaju
Neograničeni godišnji odmor najbolje će “filtrirati” radnike u koje se kompanija može pouzdati od onih koji su tu privremeno. Naime, dobar radnik neće iskoristiti povjerenje poslodavca, te će odabrati broj dana koji mu je zaista potreban za odmor.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *