Rusi odustaju od putovanja

Dodajte komentar

Devalvacija rublje smanjila je tražnju novogodišnjih tura, a turisti su se preorijentisali na jeftinije destinacije, kažu turoperateri u anketi agencije Tas. Masovnih otkazivanja rezervacija ipak nema zbog velikih kaznih, ali dalji rast cijena tržište neće izdržati, navode učesnici turističkog tržišta.

Ima otkazivanja aranžmana, ali ne masovnih, rekao je direktor Turtrans Vojaža i dodao da sada svi očekuju da vide šta će biti s kursom.

Gotovo sve ture se plaćaju unaprijed i za otkazivanje novogodišnjih aranžmana se plaćaju velike kazne do potpunog gubitka uplaćenih sredstava, rekli su u Inturistu.

Prodaja je propala i bez masovnih otkazivanja, ukazuju turoperateri. U Vand internešnl tur zabilježen je pad tražnje od 40 odsto u odnosu na prošlu godinu. Prema procjenama, obim rezervacija za novogodišnje praznike smanjen je u prosjeku 50 odsto, a za cijelu godinu 25 do 30 odsto.

Potražnje ipak ima i ne može se reći da ljudi odustaju od putovanja u Evropu, ukazuju u turističkim agencijama.

Ipak, mnogi pokušavaju da uštede novac i smanje potrošnju tokom odmora. Pad rublje utiče uglavnom na srednji i niži cjenovni segment.

Ljudi, po pravilu, biraju Egipat umjesto evropskih zemalja. U strukturi novogodišnjih aranžmana agencije TUI na Egipat čini više od 50 odsto, kažu u toj agenciji. To nije skupa destinacija i praktično svi aranžmani imaju sve uključeno (all inclusive), tako da nema dodatnih troškova.

Pad rublje prema dolaru od početka godine je dostigao 64 odsto, a prema euru 47 odsto, podseća agencija Tas.

Prema prognozama turoperatera dalji pad rublje može dovesti, ne do rasta, nego naprotiv do pada cijena.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *