Osnve marketinga na Facebooku i Twitteru

Dodajte komentar

Postoje očite razlike između Facebooka i Twittera što ih čini privlačnima za privatno i poslovno korištenje. Zašto ih koristiti u marketinške svrhe, kako ih koristiti i koje su njihove mogućnosti za preduzetnike doznajte u nastavku.

Facebook

Kratke crtice iz istorije i zanimljivosti:

Nastao 2004. na Harvardu, osnivač: Mark Zuckerberg
Društvena mreža s najvećim brojem korisnika: 1.35 milijarda mjesečno aktivnih korisnika u svijetu
1,2 milijarda korisnika mjesečno pristupa Facebooku putem telefona
30 miliona poslovnih korisnika, tj. otvorenih Facebook fan stranica
20 min – prosječno dnevno provedeno vrijeme na Facebooku
Osnovni i preporučen način poslovnog i tržišnog komuniciranja na Facebooku u marketinške svrhe je kroz Facebook fan stranicu. Facebook fan stranica nema strogo poslovnu ulogu, već je više definisana kroz gradnju “prijateljskog odnosa” sa postojećim i potencijalnim klijentima.

Prije otvaranja fan stranice definirajte okvirne ciljeve. Svi sljedeći koraci zavisiće od njih(kakve postove plasirati, koje teme ili koje linkove objavljujete), a neki od primjera ciljeva su:

Povećati bazu fanova

Povećati vidljivost brenda

Privući više korisnika na lokaciju

Privući više korisnika na web stranicu.

Prije objave svoje fan stranice potrudite se prikupiti materijale koji će upotpuniti sljedeće elemente, a za sve one koji već posjeduju fan stranicu provjerite da li ste iskoristili svaki segment:

Cover fotografija – prvi utisak je najbitniji. Upravo je to cover fotografija za prvog i svakog drugog posjetioca.
Profilna fotografija – većina koristi svoj logotip, pripazite da dimenzija uplodovane fotografije bude 180×180 piksela.
O stranici – ključne stvari ispunite odmah na početku i svakako uvrstite lokaciju, link na web stranicu i kontakt podatke
Povežite Facebook fan stranicu sa profilima na ostalim društvenim mrežama poput Instagrama i YouTubea i kreirajte milestonese (ključne trenutke u istoriji kompanije).

Twitter

Prvenstveno nastao kao alternativa SMS-u, s mogućnosti grupnog slanja – chata, naravno, internetom. Kasnije prepoznat kao društvena mreža, s posebnim pristupom u kojem se nazvao mikrobloging servisom.

Twitter se kao marketinški alat malog poduzetnika pokazao kao izvrstan za:

Praćenje live događaja – korisnici mogu brzo i efikasno s lica mjesta obavijestiti cijelu Twitter zajednicu o nekom događaju, a svima poznat #hashtag služi za grupiranja svih tweetova, u velikoj mjeri olakšava praćenje određene teme korisniku iz bilo kojeg dijela svijeta.

Zabava na Twitteru nije nepoznanica. Mnogi širenje baze njegovih korisnika pripisuju i tome što su se korisnici po prvi puta mogli upustiti u direktnu komunikaciju sa svojim omiljenim glumcima, muzičarima i ostalim poznatim ličnostima.

Mali poduzetnici mogu iskoristiti Twitter za komunikaciju s onima koji traže upravo njihov proizvod, za povećanje posjeta na web stranicu djeljenjem linkova, za “produženu ruku” u odnosu s klijentima i kupcima.

Kratke crtice iz istorije i zanimljivosti

Osnovan 2006., osnivači: Jack Dorsey, Evan Willliams, Biz Stone, Noah Glass.
od 2008.-2011. broj poslanih tvitova narastao je na 140 milijardi tvitova dnevno
284 miliona mjesečno aktivnih korisnika u svijetu
185 miliona korisnika mjesečno koristi Twitter putem mobilnih uređaja
više od 68% korisnika vjerovatno će kupiti proizvod od brenda kojeg prate

Osnovna Twitter terminologija

Tweet – poruka sažeta u 140 znakova. Idealna dužina tweeta je od 70-100 znakova. Prilikom objave linka svakako ga skratite.
Follow – opcija koja omogućava da pratite osobu/brend čije objave, tj. tweetove želite pratiti
Retweet (RT) – ponavljanje nečijeg tweeta svojim pratiocima
Mention / Reply (@korisničko ime) – tweet u kojem vas je neko spomenuo ili odgovorio na neki određeni tvit koji ste objavili
Hashtag ( #pojam) – oznaka koja označava ključnu riječ ili temu tweeta i služi za grupiranje i praćenje tweetova vezanih uz neku konkretnu temu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *