Najjeftiniji na svijetu: Putnički servis na niškom aerodromu 1 euro od 1. januara

Dodajte komentar

Niški aerodrom “Konstantin Veliki” je u borbi za pridobijanje aviokompanija snizio cijene svih aerodromskih usluga. Putnički servis na ovom aerodromu će od 1. januara 2015. koštati samo 1 euro umjesto 14 eura po sadašnjem cjenovniku, čime je ovaj aerodrom možda postao i najjeftiniji na svijetu, piše portal Aviokarta.net

Njemu najbliži po iznosu je rumunski aerodrom u Targu Murešu, koji od putnika naplaćuje 1,7 eura.

Ovakva odluka o novim cijenama putničkog servisa ali i aerodromskih usluga doneta je u želji da se na niški aerodrom privuku aviokompanije koje bi sa njega uspostavile redovan putnički saobraćaj.

Ako se pojavi neka kompanija uskoro, a prema tvrdnjama Mihajla Zdravkovića, vijećnika Grada Niša, predstavnici dvije aviokompanije su nedavno boravili u Nišu, ona će imati izuzetno povoljne uslove.

Kako Aviokarta.net saznaje, sa jednom aviokompanijom je upravo postignut dogovor o uspostavljanju redovnog saobraćaja i to će uskoro biti i objavljeno.

Ova kompanija će sudeći prema novim cijenama na niškom aerodromu proći odlično, pošto su one gotovo simbolične.

Za sletanje (landing) će morati da izdvoji 0,75 eura po putniku umjesto 8,5 eura po toni aviona, za uslugu prihavata i otprema vazduhoplova (handling) 1,25 eura po putniku umjesto 750 eura (za avion veličine Airbusa A319).

Prema postojećem cjenovniku sletanje aviona tipa “airbus A319” sa 100 putnika donijelo bi niškom aerodromu 2.681 eura, a sa novim cijenama tek 300 eura odnosno devet puta manje.

Od tog novca će biti potrebno platiti radnike, koji sada primaju platu jedino od novca koji se zaradi izdavanjem robnog magacina kao i održavanjem autobuske linije gradskog prevoza. Ova druga usluga mora biti isključena iz djelatnosti niškog aerodroma, ako dođe do spajanja svih srpskih aerodroma u jedno preduzeće, kako je to nedavno najavljeno iz ministarstva.

Zdravković u izjavi za nišku televiziju “Belle Amie” kaže da se nada da će uz nove cijene i uz novu državnu politiku koja želi da preusmjeri niskobudžetne aviokompanije sa “prebukiranog” beogradskog aerodroma i niški aerodorm uspjeti da napokon povrati redovne linije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *