Kinezi grade autoput i kroz Republiku Srpsku

Dodajte komentar

Direktor Javnog preduzeća Autoputevi Republike Srpske Dušan Topić i zamjenik generalnog direktora kineske građevinske kompanije Synohidro corporation ltd za Euroaziju, Jang Fan, potpisali su Preliminarni sporazum o projektovanju i izgradnji autoputa Glamočani – Mliništa.

Sporazum je potpisan u Banjaluci, a Topić je rekao da on predstavlja preliminarni dokument koji ne stvara nikakve obaveze za Republiku Srpsku. Riječ je o prvoj dionici Glamočani – Put AVNOJ, u dužini od 62 kilometra, čija vrijednost se procjenjuje na oko 600 miliona eura.

“Sporazumom mi potvrđujemo našu opredijeljenost za ovaj projekt, a kineski partner u ovom poslu treba da koristi sporazum kako bi od svoje uprave dobio sredstva za naredne aktivnosti. Time ćemo prema kineskoj banci pokazati našu opredijeljenost za dalje korake u ovom projektu”, rekao je Topić.

“Ovo je prilično skupa dionica autoputa, jer je teren zahtjevan. Osiguranje finansijskih sredstava je i najosjetljivija stavka u pripremnim aktivnostima u izgradnji nekog autoputa”, dodao je Topić.

Do konačne ugovorne cene će se doći nakon izrade studijske i druge dokumentacije. Naime, ukupna dužina saobraćajnice je 93 kilometra, a kineski partneri zainteresovani su za prvu, dok će se preostalih 30 kilometara autoputa naknadno rješavati, kaže Topić, ali napominje da je sa kineskim partnerima u ovom poslu razgovarao o izgradnji cijelog puta.

Druga dionica je skuplja za izgradnju, jer se radi o brdovitom terenu. To je važan infrastrukturni projekat za RS, BiH i region u cjelini, a riječ je o nastavku evropskog koridora E 661 Gradiška – Banja Luka, dodao je on na konferenciji nakon potpisivanja sporazuma.

Predsjednik kineske kompanije Liang Jun je naveo da će kompanija, na osnovu preliminarnog sporazuma, u narednom periodu pristupiti izradi studijske i projektne dokumentacije, neophodne za početak završnih pregovora o kreditnom aranžmanu sa Exim bankom.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *