Kako napisati mail kojim ćete dobiti svaki posao

Dodajte komentar

Koliko nam je elektronska komunikacija olakšala sklapanje poslova i razmjenu informacija, toliko izostanak intonacije i glasa ponekad može pomoći nerazumijevanju. Možda niste uspjeli nagovoriti klijenta da vas angažuje jer nije shvatio tačno šta želite reći, a možda je vaš e-mail jednostavno ostavio neprofesionalan utisak.

Gramatičke greške, tipfeleri, pogrešna imena, preopuštena komunikacija, korištenje emotikona, izostanak pristojnog pozdrava i predstavljanja ili možda jednostavno loše napisan mail – sve su to greške koje se događaju sve češće. Toliko često da je urednica portala The Muse podijelila nekoliko savjeta za pisanje boljih poslovnih mailova:

1. Usporite
Da, poštanski sandučići pretrpani su nam mailovima, stiže ih više nego što možemo pročitati i na njih odgovoriti, a često je potrebno samo da ispalimo brzi odgovor i damo potrebnu informaciju, ali postoje i mailovi kojima treba pristupiti s malo više pažnje. I službeni mail je komunikacija pa se oko nje potrudite – nađite vremena da razmislite i uobličite misli.

2. Neka ima glavu i rep
Kad god pišete e-mail koji je važan, formulišite ga kao školski sastav. A to znači da treba imati uvod, zaplet i rasplet, odnosno prevedeno na jezik poslovne komunikacije – uvod u kojem pozdravljate i predstavljate se, zaplet odnosno odlomak u kojem prelazite na stvar odnosno objašnjavate što nudite ili što biste željeli te rasplet odnosno završni odlomak u kojem primaocu kažite šta biste željeli da napravi, predložite vrijeme za sastanak ili telefonski poziv i pristojno pozdravite.

3. Pročitajte i provjerite
Svaki e-mail koji vam je važan pročitajte barem jednom prije nego ga pošaljete. Tako ćete ne samo vidjeti greške u kucanju nego još jednom provjeriti jeste li tačno napisali sva imena. Neko ko se zove Ivan vam sigurno neće biti naklonjen ako mu se obratite s ‘Dragi Zorane’.

4. Odredite ton
Ponovno čitanje je i prilika da provjerite je li e-mail primjerenog tona. Obraćate li se preslužbeno nekome s kime ste često sarađivali, lično ga upoznali i neformalno komunicirali? Ili ste možda počeli neformalnim pozdravom e-mail nekome koga nikad niste upoznali? Zlata vrijedan savjet je i – pazite na uzvičnike. Kako bismo prenijeli svoje oduševljenje idejama, skloni smo da stavimo previše uzvičnika, a to je znak lošeg pisanja i jednostavno izgleda smiješno.

5. Zamislite da ga čita bilo ko
Biste li se postidjeli kad bi se vaš e-mail mogao javno pročitati – metoda je provjere koja je najefikasnija. Ako bi vas bilo sramota – bilo zbog grešaka, tona ili sadržaja – onda mail koji ste napisali jednostavno ne valja.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *