Na Wall Streetu novi rekord Dow Jonesa, oporavak naftnog sektora

Dodajte komentar

Na Wall Streetu su u utorak cijene akcija porasle, ponajviše u energetskom sektoru jer se ulagači nadaju da su cijene nafte dostigle dno, dok su akcije automobilskih kompanija poskupile zahvaljujući rastu prodaje vozila na američkom tržištu.

Dow Jones ojačao je 102 boda ili 0,58 odsto, na rekordnih 17.879 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,64 odsto, na 2.066 bodova, a Nasdaq indeks 0,60 odsto, na 4.755 bodova.

Nakon dva dana klizanja, S&P 500 indeks juče je porastao zahvaljujući usponu cijena akcija u devet od 10 sektora tog indeksa.

Najviše su, 1,3 odsto, na vrijednosti dobile akcije u energetskom sektoru, premda su cijene nafte ponovo u silaznoj putanji. Nakon što su u ponedjeljak skočile oko 4 odsto, juče su cijene ‘crnog zlata’ skliznule više od 2 odsto, zaronivši ponovo blizu najnižih nivoa u pet godina.

Uprkos tome, akcije naftnih divova Exxon Mobila i Chevrona poskupile su oko 2 odsto, pa su najzaslužnije za novi rekordni doseg Dow Jones indeksa.

„Ulagači vjeruju da su cijene nafte i sirovina dostigle dno, te da su akcije u energetskom i rudarskom sektoru podcijenjene nakon oštrog pada u posljednjih mjesec dana. Dalji pad cijena nafte nije u interesu ni tržišta, ni OPEC-a“, kaže John Manley, strateg u fondu Wells Fargo Funds Management.

Snažno su juče porasle i cijene akcija proizvođača automobila, nakon što je objavljeno da je šest vodećih kompanija u novembru na američkom tržištu prodalo više vozila nego što se očekivalo. Cijena akcije GM-a porasla je 1, a Fiat Chryslera 3 odsto.

Tržište podržava i uobičajeno ‘uljepšavanje portfelja’ pred kraj godine jer fond menadžeri u to doba tradicionalno kupuju akcije koje su u proteklom periodu bile najveće dobitnice, a rješavaju se gubitnica.

I na evropskim su berzama cijene akcija juče porasle. Londonski FTSE ojačao je 1,29 odsto, na 6.742 boda, a pariški CAC 0,25 odsto, na 4.388 bodova. Frankfurtski DAX oslabio je, pak, 0,30 odsto, na 9.934 boda.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *