Mašina koja od vode pravi benzin(video)

Dodajte komentar

Njemačka kompanija je saopštila da je razvila mašinu koja samo uz pomoć vode i ugljen dioksida proizvodi goriva na bazi nafte. Proces podrazumeva konverziju gasova dobijenih iz vode u tečna ugljovodonična goriva.

“Ja bih ovo nazvao pravim čudom jer u potpunosti mijenja način na koji proizvodimo gorivo za automobile, avione, ali i za hemijsku industriju”, rekao je Nils Aldag, šef i suosnivač “Sunfire GmbH” firme iz Drezdena.

Instalacija koja radi na električnu energiju koristi “Fischer-Tropsch Synthesis” proces koji su prvi razvili njemački hemičari Franc Fišer i Hans Tropš još 1925.

Fišer – Tropš(F-T) reakcija pretvara bezbojni, bezmirisni i negorljivi gas ugljen dioksida (CO2) dobijen iz vode i vodonični gas dobijen iz vodene pare putem elektrolize u tečna goriva poput dizela, kerozina i ostalih hemijskih proizvoda.

Proces se vrši u nizu reaktora pri temperaturama između 150 i 300 stepeni Celzijusa.

Naravno, “F-T” tehnologija će uvjek biti skuplja od dobijanja goriva iz ulja i uglja, upozorio je Aldag.

“Važno je da se pri ovom procesu proizvodnja goriva dešava upravo tu gdje se nalazite pa nema potreba za velikim troškovima transporta i skupe infrastrukture. Proizvodite gorivo tu gdje se i upotrebljeva”, naglasio je Nils Aldag.

Firma “Sunfire” vjeruje da će se vremenom tehnologija poboljšati i nakon što dobiju neophodne dozvole, oni će moći već 2016. da ponude komercijalnu eksploataciju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *