Knežević ne vjeruje u raskid

Dodajte komentar

Atlas grupa biznismena Duška Kneževića mogućnost da Vlada raskine kupoprodajni ugovor za bolnicu u Meljinama, potpisan 2008. godine, nazvala je medijskom spekulacijom i dijelom predizborne kampanje različitih političkih partija.

“Vijestima” je u vrhu izvršne vlasti rečeno da Vlada Mila Đukanovića nije prihvatila zahtjev konzorcijuma, koji predvodi Atlas grupa, da se promijeni kupoprodajni ugovor za kompleks u Meljinama, te da je umjesto toga sve bliže odluci da ga raskine zbog nepoštovanja ugovorenih obaveza.

Kandidati DPS-a za odbornike u Herceg Novom Zoran Bošnjak i Đuro Marica izjavili su da će ako DPS dođe na vlast uputiti inicijativu Vladi da raskine privatizacioni ugovor sa Atlas grupom i da se bolnica Meljine vrati u resurse javnog zdravstva Crne Gore. Izbori u tom gradu su 14. decembra.

Kneževićeva grupa je tražila početkom godine aneks ugovora da bi se izmijenile prosječne zarade i odobrilo da se ulaganje računa od dobijanja nove građevinske dozvole. Iz te kompanije su juče saopštili da su odustali od izmjena koji se odnosi na socijalni program.

Oni su naveli da su izmjene ugovora tražene i zbog toga što je bolnica, u cilju podizanja kvaliteta zdravstvenih usluga, u medicinsku opremu uložila više od tri miliona eura, ali ni nakon više godina svakodnevnih kontakata nijesu uspjeli da ubijede Fond zdravstva i Dom zdravlja Herceg Novi da omoguće građanima Herceg Novog da u punom obimu (kako predviđa ugovor) koriste mogućnosti pregleda u bolnici.

Kupac se obavezao da će poštovati Kolektivni ugovor do 2017. koji, između ostalog, garantu je prosječnu bruto platu od 850 eura. Aneksom žele da plate usklade sa granskim kolektivnim ugovorom da bi bile niže.

Kupac kompleksa u Meljinama nije do sada ispunio investicione obaveze, a Vlada, odnosno njene institucije i resori, nisu kontrolisali koliko još nedostaje da ispuni ugovoreno. Konzorcijum se obavezao da za sedam godina investira 119,4 miliona eura.

Prema ugovorenim obavezama, trebalo je u 2008. da investira 11,2 miliona, u 2009, 22,7 miliona, 2010, 18,5 miliona, 2011, 17 miliona, a u 2012. čak 30 miliona eura. Prošle i ove godine investicije bin trebalo da iznose po 10 miliona.

“Vijesti” su ljetos provjeravale da li je i ko kontrolisao investicioni plan i druge obaveze kupca kompleksa u Meljinama, ali su se svi u državi proglasili nenadležnim.

Atlas grupa: Dio imovine zbog sporova nismo ni dobili

Iz Atlas grupe su istakli i da su inicirali izmjene ugovora zato što se ukazala potreba kada su preuzeli bolnicu da se izmijeni važeća planska dokumentacija.

“Zato što je usvojeni urbanistički plan na toj lokaciji naišao na žestoko protivljenje pojedinaca zbog narušavanja vizuelnog identiteta Herceg Novog jer su objekti visinom zaklanjali Manastir Savina, objasnili su oni. Uz to, traženo je da se plan promijeni zato što još nijesu riješena imovinsko pravna pitanja pa dio kupljene imovine ni do danas nije predat konzorcijumu. “Pod izmjenama i dopunama plana ne podrazumjevamo izmjenu planirane namjene i ukupne investicione obaveze prema ugovoru i investicionom programu. Izmjene u važećem planskom dokumentu isključivo bi se odnosile na usklađivanje kapaciteta, faznosti realizacije, parcelacije i smanjenje spratnosti”, precizirano je iz Atlas grupe. U konzorcijumu je bio i investitor iz UAE, koji je preuzeo stopostotno rukovođenje Atlas kapital centrom u Podgorici.

vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *