Kako raditi od kuće, a produktivnost održati na nivou?

Dodajte komentar

Rad od kuće zvuči izvrsno. Niko vas ne nadzire, možete obući što god želite, nema kancelarijskih drama. Ipak, nije sve baš tako jednostavno.

Rad od kuće ima i svoju lošu stranu – nema šefova koji vas motivišu, bez stvarnog kontakta je teško ostati povezan s kolegama i lako je izgubiti koncentraciju. Kako, dakle, iskoristiti najbolje od rada od kuće?

Donosimo nekoliko smjernica:

Postavite granice

Mnogi zaposleni biraju rad od kuće jer im to omogućava više vremena provedenog s porodicom. Međutim, osobe koje rade od kuće moraju postaviti granice – na primjer, nemojte obavljati kućne poslove za vrijeme radnog vremena ili se družiti s ukućanima kada biste trebali raditi. Poštujte radno vrijeme.

Stvorite kancelariju

Svaki radnik od kuće bi trebao bi imati jedinstveno mjesto za rad. Opremite se kancelarijskim stolom i, u suštini, svime što biste imali u stvarnoj kancelariji.

Popodnevno spavanje

Svako od nas je iskusio umor i pospanost nakon ručka. Prednost rada od kuće je što u takvim situacijama jednostavno možete odlučiti nakratko da odspavate. Ali nemojte upasti u zamku i prespavati pola radnog vremena samo zato što možete. Na taj način ćete nagomilati zaostatke.

Ustanovite rutine

Jako je važno razviti plan radnih zadataka i pauza i držati ga se. Nemojte se uvjeravati da ćete sve što ne stignete obaviti za vikend. Radne navike su bitne i ne biste ih trebali izbjegavati samo zato što niste u uredu.

Ostanite u kontaktu s nadređenima

Iako kući nemate šefa koji vam dahće za vratom, morate s njim ostati u kontaktu. Redovno provjeravajte koje su vaše radne obveze, ide li sve po zacrtanom planu i jesu li nadređeni zadovoljni obavljenim poslom. Na taj način ćete doći do prijeko potrebnih povratnih informacije o svom radu, a kolege i nadređeni neće zaboraviti da postojite.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *