Vijesti: Nezakonitosti tjeraju Arape

Dodajte komentar

Potpis na saglasnost o prodaji Kraljičine plaže je povučen zbog bojazni da su djelovi ugovora nezakoniti, a ne zbog poštenja investitora, saopštio je potpredsjednik Opštine Budva Ljubomir Filipović (SDP).

“Poštenje investitora, njegovo porijeklo i portfolio, iako važni, nisu ni u jednom trenutku biU presudili za donošenje te odluke” naveo je Filipović na Fejsbuk profilu.

Filpović je u aprilu ove godine povukao potpis zbog ocjene da je ugovor štetan, nakon čega je ugovor u maju potpisao predsjednik Opštine Budva Lazar Rađenović (DPS), dvije sedmice nakon što je pušten iz pritvora.

On je kazao da ne razumiije potrebu da se medijskim izvještajima ubjeđuje u besprekomost investitora. Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović (DPS) je više puta izjavio da se plaši “nastavka tjeranja” stranih investitora iz Crne Gore, potencirajući ugovor sa arapskom Royal grupom. Ni aneks koalicionog sporazimia DPS-SDP se ne potpisuje jer nema saglasja o Krdjičinoj plaži između Bara i Budve i ustupcima za grad-hotel Sveti Stefan,

LJUBOMIR FILIPOVIĆ

“Imali smo ovih dana od najviših državnih funkcionera opasnu zamjenu teza kojom je nekoliko puta iskazano da SDP-ovo insistiranje na pravilima tjera investitore. Sređen sistem i vladavina prava nigdje u svijetu ne tjeraju investitore (bar ne one prave), već su osnovni preduslov predikativnosti, na osnovu koje oni mogu projektovati svoje poslovanje”, naveo je Filipović.

On je dodao da je vladavina prava glavni preduslov “u jurenju naše spoljnopolitičke agende i članstva u NATO-u i EU”.

“Tako da sam više nego siguran da je tas na kom je ona daleko teži od onoga u kome su želje i žurba bilo kog investitora”, naglasio je Filipović. Poručuje da ako postoji konsenzus da nam ovakav politički sistem ne donosi dovoljno efikasne rezultate, “uvijek možemo pokrenuti ustavne promjene i njima eliminisati ograničavajuće demokratske procedure”.

“Jedino što moramo biti više nego sigurni je možemo li se nositi sa posljedicama koje bi uslijedile”, istakao je on. Predsjednik Tenderske komisije za taj projekat Dragan Simović tvrdi da je sve zakonito. DPS želi da izda na 90 godina Kraljičinu plažu, kao i da proda zemljište ispod tržišne cijene. Njihov koalicioni partner i opozicija su protiv, a posebno je sporna niska cijena. Predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić (SDP) smatra da postupak treba vratiti na početak, jer ima dovoljno argumenata da je bilo nezakonitosti. On je ukazao da zemljište treba urbanizovati da bi se dobilo više ponuđača.

Poruka je da je u Kolašinu cijena zemljišta 90 eura po kvadratu, a zemlju na atraktivnoj lokaciji na Primorju bi da daju po 50 eura.

Imamo nerazumijevanje UAE, a bitne odluke se ne donose brzo

Ambasadorka Ujedinjenih Arapskih Emirata u Crnoj Gori Hafsa Abdula Al Uiama Izjavila je da je Investitor za Kraljičinu plažu zabrinut, navodeći da je “već Investirao u plan”, ali da će čekati odluku jer su oni “strpljiv narad”. “Živimo u državi čiji su polltlčko-slstemskl ciljevi nedvosmisleno postavljeni Ustavom. Živimo u državi republikanskog uređenja, u kojoj se odluke donose demokratskim putem. Demokratski procesi donošenja odluka nisu uvijek efikasni I brzi, i ne treba da budu. Možda iz tog razloga dijelom I imamo nerazumijevanje od strane diplomatsklh predstavnika UAE, u kojima je proces donošenja odluka daleko jednostavniji s obzirom da se radi o federaciji apsolutističkih, ustavnih monarhija”, stakao je Filipović.

On je ukazao da Crna Gora još nema izvorišta nafte, ali Ima obalu “nevjerovatnu obalu, konekciju sa svijetom i razvojnu šansu koju ima malo koja zemlja na svijetu”. “Problem je što je Imamo malo i što moramo škrtariti sa njom. Kada je proda jemo, moramo više od 100 odsto biti sigurni da smo uradili pravu stvar”, naglasio je Filip Filipović

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *