Na Wall Streetu cijene pale zbog slabosti ekonomija

Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene akcija pale, nakon niza novih naznaka usporavanja rasta najvećih svjetskih ekonomija i anemičnog početka sezone praznične potrošnje u SAD-u.

Dow Jones oslabio je 51 bod ili 0,29 odsto, na 17.776 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,68 odsto, na 2.053 bodova, a Nasdaq indeks 1,34 odsto, na 4.727 bodova.

Osam od 10 sektora S&P 500 indeksa juče je završilo u minusu, a najviše industrijski zbog daljeg slabljenja proizvođačke aktivnosti u Kini i eurozoni.

PMI indeks proizvođačke aktivnosti u Kini u novembru je skliznuo niže nego što se očekivalo, što ukazuje na dalje usporavanje rasta druge po veličini svjetske ekonomije.

I u eurozoni su u novembru proizvođačke aktivnosti oslabile, pri čemu su nove narudžbe pale na najniži nivo u 19 mjeseci. U sve tri najveće ekonomije eurozone – njemačke, francuske i italijanske – proizvođačka je aktivnost oslabila.

U SAD-u je takođe, prema izvještaju kompanije Markit, proizvođačka aktivnost u novembru oslabila, treći mjesec zaredom, skliznuvši na najniži nivo od januara.

Ulagače su pokolebali i podaci američke Nacionalne asocijacije trgovaca na malo (NRF), prema kojima su od Dana zahvalnosti do kraja protekloga vikenda Amerikanci u tradicionalnim trgovinama potrošili 50,9 milijardi dolara, 11 odsto manje nego u istom lanjskom periodu, što je posljedica velikih popusta i rasta online prodaje.

NRF procjenjuje i da su kupci u klasičnim trgovinama od Dana zahvalnosti do kraja prošloga vikenda u prosjeku potrošili 6,4 odsto manje nego u istom lanjskom periodu.

Među najvećim je gubitnicama juče bila akcija Applea, koja je pojeftinila više od 3 odsto.

S druge strane, znatno su porasle cijene akcija energetskih kompanija, koje su prošle sedmice bile pod snažnim pritiskom zbog oštrog pada cijena nafte.

Međutim, juče poslijepodne cijene su nafte snažno porasle, nadoknadivši dio prošlosedmičnog gubitka od oko 10 odsto.

Zahvaljujući tome, akcije Exxon Mobila i Chevrona poskupile su više od 2 odsto.

I na evropskim su berzama cijene akcija juče pale. Londonski FTSE oslabio je 0,99 odsto, na 6.656 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,17 odsto, na 9.963 boda, a pariški CAC 0,29 odsto, na 4.377 bodova.

Check Also

Influenserka Tamara Kalinić specijalni gost prvog Influencer Marketing Summit-a u Beogradu

Influencer Marketing Summit održaće se u Belexpocentru u Beogradu, 18. i 19.oktobra 2022, a kako …

Leave a Reply

Your email address will not be published.