Turska prvi put u istoriji predsjedava G20

Turska je prvi put u istoriji preuzela predsjedavanje Grupom 20 najrazvijenih zemalja svijeta, uz obećanje da će se tokom svog boravka na čelu G20 boriti protiv globalne nejednakosti.

“Tri riječi će voditi Tursku, a to su inkluzivnost, implementacija i investicije. Naš cilj je da G20 dopre do zemalja sa niskim primanjima i da se na inkluzivan način pobrine za zemlje koje nisu članice G20”, izjavio je potpredjsednik turske vlade Ali Babacan, na konferenciji za novinare u Ankari.

Turska će premostiti jaz između razvijenih i nerazvijenih zemalja kako bi se uhvatila u koštac sa globalnom nejednakošću, izjavio je Babacan i dodao da će i siromašne zemlje uključiti u proces donošenja odluka.

Ulogu predsjedavajućeg G20 Turska je preuzela od Australije, a nakon Turske na čelo G20 će 2016. doći Kina, prenosi France presse.

Babacan je najavio i samit G20 koji će se u novembru naredne godine održati u Antaliji i na kom će lideri zemalja G20 razgovarati o globalnom ekonomskom rastu, klimatskim promjenama, globalnom razvoju i borbi protiv korupcije.

 

Check Also

Pogledajte najnoviju Bloombergovu listu milijardera

Najnovija Blumbergova lista milijardera nje donijela novina kada je u pitanju prva petorka. Na prvom …

Leave a Reply

Your email address will not be published.