Švicarci rekli ne povećanju zlatnih rezervi i ograničenju godišnje kvote useljenika

Dodajte komentar

Glasavši sa 77 posto glasova “protiv” i 23 posto glasova “za”, Švicarci su na referendumu odbili prijedlog prema kojem bi Nacionalna banka morala držati najmanje 20 posto sredstava u zlatu, javlja Anadolu agency (AA).

S obzirom da rezultate referenduma, Nacionalna banka neće morati povećati rezerve zlata. U slučaju da je došlo do usvajanja prijedloga, Nacionalna banka bi morala tokom narednih pet godina kupiti 1.500 tona zlata.

Švicarci su takođe sa 74 posto glasova “protiv” i 26 posto glasova “za” odbili prijedlog o ograničenju broja imigranata. Tako broj imigranata nije reduciran na 16.000 kako je predlagano.

Odbijen je prijedog i o ukidanju poreznih povlastica za strance s obzirom na to da je samo 41 posto Švicaraca glasalo “za”. Cilj ovog prijedloga bilo je povećanje poreza bogatim strancima. Prema Federalnom zavodu za statistiku Švicarske, u toj zemlji živi oko 8,18 miliona ljudi među kojima su četvrtina stranci.

Referendum o zlatu bio je u središtu pažnje finansijksih tržišta, jer je u slučaju usvajanja predloženog rješenja moglo doći do tzv. zlatne groznice.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *