Odlaže se ukidanje rominga među zemljama regiona

Dodajte komentar

Smanjenje cijena rominga u regionu i njihovo izjednačavanje sa cijenama u lokalnom saobraćaju, koje je bilo najavljeno za januar, najvjerovatnije će biti odloženo jer države još nijesu uskladile potrebnu zakonsku regulativu.

Sporazumom o sniženju cijena usluga rominga u javnim mobilnim komunikacionim mrežama, koji su 29. septembra u Budvi potpisali nadležni ministri Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Srbije i Makedonije, predviđeno je da se u narednih 30 dana urade neophodne izmjene zakona i time stvori pravni okvir za postepeno ukidanje tarife za roming od 1. januara 2015. godine.

Midt od Ekip-a zatražio konsultacije

To, međutim, do sada nije urađeno zbog čega će građani regiona sačekati na niže cijene rominga, telefoniranja, slanja poruka i prenosa podataka u mreži mobilne telefoniije u inostranstvu, pišu današnje Dnevne novine.

U Ministarstvu za informaciono društvo i tehnologije (MIDT) Dnevnim novinama je saopšteno da je potpisanim sporazumom predviđeno da će regulatori ostvariti neophodnu koordinaciju, kako bi obaveze u svim zemljama potpisnicama počele istovremeno i bile istovjetne.

“Predviđeno je takođe i da budu obavljene neophodne konsultacije sa regulatornim tijelima zemalja potpisnica sporazuma, radi ujednačavanja i usaglašavanja stavova, kao i radi konzistentnosti predloženih rješenja u svim zemljama potpisnicama. U tom smislu se Ministarstvo obratilo Agenciji za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP) tražeći da budu obavljene neophodne konsultacije sa regulatorima zemalja regiona”, istakli su u Ministarstvu.

Neophodna usaglašenost zemalja potpisnica 

Oni su ukazali da svako predloženo rješenje treba da bude u interesu građana Crne Gore.

“Sporazum je potpisan nabazi reciprociteta i veoma je važno da sve aktivnosti budu istovjetne i istovremene, kako bi naši građani bili cjenovno zaštićeni prilikom korišćenj a rominga u zemljama regiona. Ako mi promijenimo zakon, a druge države, sa kojima smo potpisali sporazum to ne urade, onda smo samo oštetili naše građane i operatore”, naveli su u Ministarstvu.

U tom slučaju, kako pojašnjavaju, roming bi bio snižen i ukinut za one koji bi dolazili u Crnu Goru, ali ne i za naše građane prilikom njihovog boravka u tim zemljama.

Ekip: Nema problema u implementaciji sporazuma

“Zato je neophodno, kako i u sporazumu piše, da EKIP i regulatori u drugim zamljama, koje su potpisnici sporazuma, prethodno usaglase svu proceduru i dinamiku zajedničke implementacije ovog dokumenta. Oni to, nažalost, nijesu do sada uradili”, zaključili su u Ministarstvu.

Predsjednik EKIP-a Zoran Sekulić tvrdi da nema problema u implementaciji sporazuma.

“Očekujemo da sada Ministarstvo to proslijedi Vladi kako bi se utvrdio predlog zakona i stvorio pravni osnov da EKIP može naložiti mobilnim operaterima snižavanje cijena rominga. Ovo kašnjenje ne bi trebalo da proizvede negativne posljedice, računam da ministarstva koordiniraju da to bude u isto vrijeme u svim zemlj ama nakon čega bi regulatorna tijela preduzela ono što je u njihovoj nadležnosti”, rekao je Sekulić.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *