Nafta: Niko ne zna gdje je dno

Dodajte komentar

Terminske cijene nafte pale su na višegodišnjI minimum, kao odgovor na prošlonedeljnu odluku OPEK-a da ne smanji aktuelni nivo proizvodnje tog energenta.

Barel američke “lake” nafte (WTI) za isporuku u januaru pojeftinio je na merkantilnoj berzi u Njujorku 1,65 dolara na 64,50 dolara, što je najniži nivo od jula 2009, dok je barel sjevernomorske nafte tipa “brent” za januarsku isporuku na tržištu u Londonu pojeftinio 1,76 dolara na 68,39 dolara, prenosi agencija Frans pres.

“Negativna kretanja na naftnom tržištu se nastavljaju. Još nismo došli do tačke u kojoj bi pad cena bio zaustavljen”, rekao je glavni tržišni strateg sidnejske firme CMC markets Majkl Mekarti.

Naftni kartel OPEK, koji proizvodi jednu trećinu svjetskih zaliha nafte, odlučio je prošle nedelje da zadrži aktuelni nivo proizvodnje na 30 miliona barela dnevno, koliko iznosi već tri godine, uprkos tome što su cijene nafte od juna pale za trećinu.

Potez OPEK-a oborio je u petak cijenu WTI nafte za 7,54 dolara na 66,15 dolara, a cenu “brenta” 2,43 doalra na 70,15 dolara.

B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *