MTrading analiza: Cijena zlata i nafte i dalje pada!

Dodajte komentar

Na jučerašnjem referendumu Švajcarci su sa 77% glasova odbacili inicijativu da se švajcarskoj centralnoj banci (SNB) naredi da značajno poveća stepen pokrivenosti švajcarske valute u zlatu. Zbog toga je kurs CHF blago oslabio te se odmakao od nivoa koju je centralna banka obećala braniti. Trenutni kurs EUR/CHF na platformama MTradinga iznosi 1,2027.

Budući da je nestala opasnosti da će SNB morati kupiti više od 1500 tona zlata, zlatom se noćas nakon otvaranja finansijskih tržišta na Dalekom istoku trgovalo po cijeni približno 1% nižoj od one po kojoj se trgovalo u petak. Trenutna cijena zlata je 1164,00 dolara po unci, što je čak 39% ispod rekordne cijene dosegnute 2011. godine. Tada je cijena bila 1920,00 dolara po unci.

Cijena nafte nastavila je naglo padati pa je u trenutku pisanja analize cijena WTI nafte iznosila 64,70 dolara po barelu, a Brent nafte 68,90 dolara po barelu, što je 2% ispod cijene po kojoj se naftom trgovalo u petak.

Vrijednosti akcija u SAD-u i na razvijenim evropskim tržištima takođe su blago pale, što je bilo očekivano s obzirom na mjesec i po dana neprestanog rasta.

Za ovu nedjelju najavljeno je dosta važnih događaja koji bi mogli imati značajan uticaj na kretanja na finansijskim tržištima.

Najvažniji među njima su podaci o nezaposlenosti u SAD-u i Kanadi koji izlaze u petak, te sastanci i konferencije za štampu centralnih banaka eurozone, Ujedinjenog Kraljevstva i Australije. Popis svih najavljenih vijesti i tačan raspored objava možete pogledati na ekonomskom kalendaru MTradinga.

S obzirom na situaciju, kakva kretanja možemo očekivati na finansijskim tržištima u bližoj budućnosti?

Kurs eura u odnosu na švajcarski franak će se vjerovatno nastaviti kretati malo iznad razine od 1,2000 jer će SNB i dalje sprečavati svaki pokušaj jačanja franka.

Kretanje eura u odnosu na ostale valute ovisit će o odlukama koje u četvrtak donesu guverneri ECB-a. Na temelju izjave čelnika ECB-a da se pod hitno mora nešto napraviti po pitanju veoma niske stope inflacije u eurozoni, dio investitora na finansijskim tržištima očekuje nove mjere koje će uticati na nastavak slabljenja kursa eura.

Kada je u pitanju nafta, nakon pada od čak 37% u zadnjih nekoliko mjeseci, za očekivati je da dođe do barem privremene korekcije prema gore.

Sve one koji žele naučiti više o trgovanju na globalnim finansijskim tržištima, MTrading poziva na besplatno online predavanje koje će se održati u utorak (2.12.) u 18:00, a na kojem će biti analizirana trenutna situacija na valutnom tržištu i objašnjeno koje su prednosti ulaganja na ovom tržištu u odnosu na ostale oblike investiranja. Prijaviti se možete putem ove strane.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *