Četvrtina evropskih osiguravača u problemima zbog niskih kamata

Dodajte komentar

Gotovo četvrtina evropskih osiguravatelja mogla bi idućih godina imati problema s ispunjenjem finansijskih obveza prema vlasnicima polisa, upozorila je regulatorna agencija za industriju osiguranja u EU (EIOPA).

“Nastavak aktualnih prilika s niskim prinosima mogla bi neke osiguravač kroz osam do 11 godina dovesti u situaciju da otežano ispunjavaju obveze prema vlasnicima polica”, stoji u saopštenju EIOPA-e.

Evropski regulator sedam je mjeseci utrošio na ispitivanje kako bi se kapitalne rezerve osiguravača nosile s hipotetičkim problemima a kako bi utvrdio bi li vlasnicima polica osiguranja mogla prijetiti finansijska kriza. EIOPA ne navodi imena kompanija koje nisu prošle na njihovim testovima.

Pa ipak, iz EIOPA-e su saopštili da 24 posto osiguravača neće ispuniti potrebni solventni kapital, ključni regulatorni minimum, u scenariju skrojenom po uzoru na prilike u Japanu kojeg pogađa duže razdoblje niskih kamatnih stopa.

Ključne ECB-ove kamatne stope praktički su na nuli, s tim da centralna banka eurozone priprema dalja ublažavanja uslova kreditiranja.
Niski prinosi po relativno sigurnim državnim i pokrivenim obveznicama pogađaju dohodak osiguravatelja od ulaganja, što im znatno otežava situaciju u pogledu ispunjenja budućih obveza prema vlasnicima polisa.

EIOPA je izračunala temeljni plan za svoje testove, koristeći pritom pravila o sigurnosti kapitala osiguravača poznatima pod nazivom Solventnost II, koji će stupiti na snagu u januaru 2016. godine. Taj je temeljni scenario pokazao da je sektor oosiguranja uopšte dobro kapitaliziovan, iako je dio kompanija pokazao manjkove čak i prije stres testova.

“Međutim, 14 posto kompanija, koje predstavljaju tri posto ukupne imovine, imale su udio potrebnog solventnog kapitala ispod 100 posto”, kaže se u saopštenju EIOPA-e.

Analitičari osiguravateljske industrije kažu da su veliki diverzifikovani osiguravači poput Alianza, Axe i Generalija dobro pripremljeni za pravila Solventnost II.

EIOPA je zaključila da manjem broj kompanija prijete rizici prema scenariju koji predviđa najdrastičnije nepovoljne uslove a koji pretpostavlja pad vrijednosti imovine u kombinaciji s rastom budućih obveza.

Na osnovnom stres testu EIOPA-e učestvovalo je 60 osiguravajućih grupa i 107 pojedinačnih kompanija, koje čine 55 posto premija na nivou EU-a. Na tom su testu učestvovale kompanije iz svih 28 članica EU-a, plus one iz Norveške, Švajcarske i s Islanda.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *