Aerodrom Nikola Tesla: 50 miliona eura od cargo transporta

Dodajte komentar
Nekoliko velikih evropskih i ruskih kompanija, kao i arapski „Etihad”, ozbiljno je zainteresovano za partnerstvo s Aerodromom „Nikola Tesla” budući da beogradska kompanija očekuje rast prihoda od čak 50 miliona eura godišnje samo od teretnog transporta, koji se zbog ulaska Hrvatske u EU seli u Beograd, saznaje Kurir.

Mada Vlada Srbije još nije definisala na koji će način uvesti strani kapital u Aerodrom, interesovanje investitora dodatno podgrijava drastično povećanje putnika u beogradskoj vazdušnoj luci, tvrdi izvor Kurira iz te kompanije.
– Za investiranje u Aerodrom, bilo prodajom manjinskog ili većinskog dijela akcija, bilo koncesijom, interesovanje su pokazale mnoge kompanije s različitih meridijana. Najviše interesovanje pokazao je „Etihad”, ali i neke ruske i evropske firme koje smatraju da bi im se uloženi novac vrlo brzo isplatio. Oni svoje procjene baziraju na prihodima od kargo saobraćaja – kaže sagovornik Kurira.

On upozorava da nakon sticanja članstva Hrvatska mora u potpunosti da prihvati zakone EU uključujući i Zakon o vazdušnom saobraćaju, koji je veoma rigorozan u smislu zaštite stanovništva od buke i zagađenja.
– To praktično znači da veliki kargo avioni više ne mogu da slijeću kod njih. Zbog toga bi godišnje samo po ovom osnovu Aerodrom „Nikola Tesla” mogao da ostvari prihod od 50 miliona eura, a što bi donijelo čist profit od 25 do 30 miliona eura. Drugim riječima, investitor koji uloži 100 miliona eura novac bi mogao da povrati za tri godine samo po osnovu kargo saobraćaja. To svjetske kompanije znaju i zato traže način da se dobro pozicioniraju sa srpskom vladom u vezi sa ulaskom na beogradski aerodrom – tvrdi naš sagovornik.

On dodaje da je na taj aspekt profitabilnosti ukazala i francuska kompanija „Vinci aeroport”, s kojom je potpisan memorandum o saradnji u vezi s razvojem Aerodroma „Nikola Tesla”.

Rast kargo prihoda očekuje i Dejan Popović, predsednik Nezavisnog sindikata Aerodroma.

– Ulaskom Hrvatske u EU, kompletan kargo transport je preusmjeren na Srbiju i čini značajan dio prihoda ove godine za Aerodrom, ali i za budžet Srbije. Procjene su da je on uvećan za gotovo 50 odsto, a naredne godine biće i udvostručen – kaže Popović.

Smatra da je Aerodrom profitabilna kompanija i da ga ne bi trebalo prodavati.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *